Rodina Rachel Corrie tvrdí, že izraelská armáda zadržela důležité důkazy

11. července 2011 | Harriet Sherwood, The Guardian

Rachel Corrie zemřela v roce 2003 v Gaze, když protestovala proti demolicím domů. Fotografie: Denny Sternstein/Associated Press

Rodina Rachel Corrie, americké aktivistky, která byla zabita v Gaze, když protestovala proti demolicím domů, v pondělí uvedla, že izraelské vojenské úřady v občanském soudním sporu s rodiči Rachel zadržely důkazy v podobě videozáznamu a nepravdivě informovaly americké zástupce o klíčových detailech.

Craig Corrie, otec Rachel, řekl na tiskové konferenci v Jeruzalémě, že videozáznam z bezpečnostní kamery, která se nacházela v blízkosti místa, kde jeho dcera zemřela, nebyl soudu předložen v plné délce. Další videozáznamy, které rodina Rachel získala, ukazovaly její tělo na jiném místě, než jaké určili vojenští velitelé, řekl.

Craig Corrie rovněž uvedl, že izraelská armáda podala americkým úředníkům nesprávné informace o místě, kde byla Rachel zabita. Rachel, původem z Olympie ve státě Washington, byla zabita v březnu 2003 v oblasti u města Rafah, když se snažila ochránit dům patřící palestinské rodině před demolicí izraelskou armádou. Její rodina a další aktivisté, kteří byli svědky tohoto incidentu, tvrdí, že její tělo bylo rozdrceno buldozerem izraelské armády.

Po smrti Rachel přislíbil izraelský premiér Ariel Šaron americkému prezidentovi George W. Bushovi “důkladné, důvěryhodné a transparentní” vyšetřování.

Interní vyšetřování izraelské armády, jež nebylo nikdy publikováno ani zpřístupněno americké vládě ani rodině Rachel Corrie, došlo k závěru, že dva vojáci, kteří buldozer řídili, Rachel neviděli a že proti nim nebudou vznesena žádná obvinění. Případ byl uzavřen.

V březnu loňského roku rodina Rachel Corrie zahájila občanskoprávní soudní spor, přičemž obvinila armádu z neoprávněného nebo úmyslného zabití, nebo z hrubé nedbalosti. Slyšení skončila v neděli a verdikt bude vynesen příští rok v dubnu.

“Po více než roce soudních slyšení, jsme v této chvíli v podstatě na stejném místě, jako jsme byli, když slyšení začala – jdeme proti zdi tvořené izraelskými úředníky, kteří jsou odhodláni chránit svůj stát za každou cenu, a to i na úkor pravdy,” řekla Cindy Corrie, matka Rachel.

“Přišli jsme hledat zodpovědnost. Žádáme spravedlnost,” řekl Craig Corrie.

Poslední svědek v tomto případu, plukovník Pinhas Zuaretz, řekl soudu v Haifě, že Rafah byl v roce 2003 válečnou zónou a “rozumní lidé by se v této oblasti nepohybovali, pokud by neměli v úmyslu zaútočit na naše síly.” Členové Mezinárodního hnutí solidarity, jako Rachel Corrie, napomáhali “palestinským teroristům,” řekl.

Izraelská vláda, která se snaží o uzavření případu, tvrdí, že Rachel byla zodpovědná za svou vlastní smrt. Obě strany mají 90 dní na předložení závěrečné argumentace v písemné podobě.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.