Izrael má zákon, který trestá bojkot osad na okupovaných územích

12. července 2011 | Břetislav Tureček, Český rozhlas

Izraelský parlament schválil velmi kontroverzní zákon. Bude podle něj trestné vyzývat k bojkotu Izraele, ale také židovských osad na okupovaných arabských územích.

Poslanci novou legislativu přijali po velmi ostré debatě, která se přelila i na stránky izraelského tisku. Zatímco pravice zákon vítá, ochránci lidských práv, levice, ale i někteří ministři ho silně kritizují jako další omezení občanských svobod.

Osada Migron na západním břehu Jordánu, autor: Břetislav Tureček

Bojkoty židovských osad mají v Izraeli řadu podob. V západních zemích, hlavně ve Skandinávii, jsou obchodní řetězce, obchodníci nebo odborové svazy, které bojkotují zboží ze židovských osad.

Říkají, že okupace palestinských území je ilegální a nebudou ji nákupem zboží podporovat. Tyto organizace by teď měly mít ztíženou možnost pro činnost v Izraeli.

Jsou ale i bojkoty, které organizují sami Izraelci. Minulý rok například desítky divadelníků odmítly vystoupit v židovské osadě Ariel. Některé izraelské stavební firmy také odmítají výstavbu osad, protože nechtějí ztratit kontakty s Palestinci.

Zákon možná zamíří k Nejvyššímu soudu

V zemi existuje přesvědčení, že tyto bojkoty poškozují image Izraele ve světě. Proti tomu zaznívá především z řad levice názor, že jsou to právě takovéto zákony, které omezují svobodu v zemi a ve svém důsledku Izrael v očích světové veřejnosti poškozují.

Bojkotů v poslední době přibývá. Pravice tvrdí, že je to příznak antisemitismu a protižidovského rasismu. Stoupenci bojkotu naopak tvrdí, že nejde o vztah k židům, že je to jen reakce na kontroverzní izraelskou politiku.

Levice chce zákon dostat až k Nejvyššímu soudu a doufá, že nakonec neprojde. Někteří levicoví poslanci říkají, že je to fašistický zákon. Navíc i 10 členů vlády včetně premiéra se včera zdrželo hlasování.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.