Připomínka Rachel Corrie v Praze

20. března 2013 | Mezinárodní hnutí solidarity a Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě

vlcsnap-2013-03-19-13h10m05s87V sobotu večer, 16.3., se sešli členové Mezinárodního hnutí solidarity (International Solidarity Movement, ISM) na Staroměstském náměstí v Praze, kde zapálením svíček uctili památku Rachel Corrie, americké studentky a aktivistky ISM, která byla před deseti lety zabita obrněným buldozerem Caterpillar D9 v Gaze, když bránila v demolici palestinských domů.

Uctili jsme památku nejen Rachel, ale i dalších mezinárodních aktivistů, kteří byli na okupovaných palestinských územích izraelskou armádou zabiti a připomněli ty, kteří zde byli zraněni. Mezinárodní aktivisté, kteří se v Palestině připojují k nenásilnému protestu proti nelegální okupaci jsou soustavně zatýkáni, biti a vyhošťováni ze země. Jedním z posledních byl případ Toma Woodheada, jenž byl izraelskou okupační armádou zatčen 8. března při demonstraci v palestinské vesnici Kufr Qaddoum, spoután a byla na něm provedena falešná poprava.

Po návratu z okupované Palestiny jsou někteří aktivisté perzekvováni úřady své vlády, jsou zadržováni, vyslýcháni, jsou jim odebírány materiály a je vůči nim účelově zneužívána legislativní opatření přijatá v rámci „boje s terorismem“. O tom se mohli nedávno přesvědčit dva aktivisté z britské organizace Corporate Watch, kteří vedli na palestinských územích výzkum sledující obchodní aktivity korporací spjatých s okupačním útlakem. Výzkum navazuje na kampaň Bojkot, stažení investic a uvalení sankcí (Boycott, Divestment and Sanctions, BDS).

Do hledáčku tajných služeb se již dostali i čeští obránci legitimních palestinských práv. Ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby za poslední čtvrtletí loňského roku je v souvislosti s působením extrémistů uvedena i Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Není to tedy zcela nevyvážená zahraniční politika současné vlády, která se při posledním hlasování v „kauze Palestina“ na půdě OSN ukázala jako krajní a tudíž extrémistická, ale za extrémistickou je našimi tajnými službami považována občanská iniciativa, která na tuto neudržitelnost poukáže.

Jak dokládají události posledních několika měsíců, kdy v izraelských věznicích vstoupilo do hladových stávek až 3000 palestinských politických vězňů, je míra represe Palestinců na okupovaných územích neskonale vyšší. Už jen proto, že jsou souzeni vojenským soudem a podle vojenských zákonů. Chceme však znovu naše palestinské přátele ujistit, že v jejich úsilí o ukončení nelegální okupace a za spravedlivý mír na Blízkém východě mohou i nadále počítat s naší podporou a pomocí.

Mezinárodní hnutí solidarity, ISM
https://ism-czech.org/; czech.ism@gmail.com

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě
nenasimjmenem@gmail.com

Související informace na webu ISM:
Rachel Corrie

vlcsnap-2013-03-19-13h05m51s92vlcsnap-2013-03-19-13h01m25s0

 

vlcsnap-2013-03-19-13h39m53s53

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.