„Buldozery Caterpillar jako zbraň“

Vážení pracovníci české pobočky Caterpillar,

Rachel Corrie a Nick se pokoušejí zabránit možné destrukci domu, Gaza 2003 (Foto Joseph Smith)před 10 lety, 16. března 2003, byla speciálně pro vojenské účely upraveným buldozerem Caterpillar D9 zabita v Gaze 23letá americká studentka a aktivistka, Rachel Corrie, když se pokoušela zabránit demolici domu palestinského lékaře ve městě Rafah. Deset let poté izraelská ani americká vláda dostatečně nevyšetřily její smrt a dosud nebyl nikdo za tento čin pohnán k zodpovědnosti.

Buldozery značky Caterpillar jsou izraelskou okupační armádou běžně používány k demolicím domů a infrastruktury na okupovaném Západním břehu Jordánu, k vytrhávání olivových stromů anebo ke stavbě apartheidní zdi a nelegálních osad. Kromě zabité Rachel Corrie způsobily buldozery smrt minimálně sedmi Palestinců. (http://www.globalexchange.org/sites/default/uploads/catflier2.pdf)

Buldozery D9 jsou do Izraele prodávány skrze americkou finanční pomoc: USA subvencují Izrael, který zpětně odkupuje americké zboží. Firma Caterpillar tak přímo profituje z nelegální okupace a útlaku Palestinců. Po dopravení do Izraele jsou buldozery D9 obrněny a uzpůsobeny k pojmutí podstavců na kulomety a odpalovačů granátů. Buldozery jsou neustále systematicky využívány v mezinárodně odsouzených válečných zločinech, jako například při útoku na město Jenin v roce 2002, zdemolování čtvrtí města Rafah v roce 2004, invazi do Libanonu v roce 2006, nebo při útocích na Gazu v roce 2008. V posledních dvou zmíněných případech byly zcela zákeřně používány automatické buldozery D9 (Dawn Thunder) a automatické verze menších strojů (Front Runner), speciálně vyvinutých pro městskou válku.

Lidé svědomí celého světa, včetně samotných vlastníků akcií, vyzývají Caterpillar k dodržování svého vlastního podnikatelského kodexu (Code of Business Conduct), ve kterém se píše: „Firma Caterpillar přijímá zodpovědnost globálního občanství. Ať již investujeme či obchodujeme kdekoliv na světě, víme, že náš závazek k finančnímu úspěchu musí vzít v úvahu také sociální priority.“ Řada lidskoprávních organizací vyzývá k tomu, aby firma Caterpillar ukončila obchodní styky s Izraelem, a tak i svou spoluvinu na porušování lidských práv a mezinárodního práva. (firmy a organizace, které stáhly své investice z firmy Caterpillar: http://endtheoccupation.org/section.php?id=363)

Vážení pracovníci české pobočky Caterpillar,

  • žádejte vedení své firmy o ukončení prodeje buldozerů Caterpillar D9 do Izraele,
  • zajímejte se, jakým způsobem je firma Caterpillar zatažena do okupace a jak z ní profituje,
  • sledujte, co se děje v okupované Palestině a staňte se tak součástí stále sílícího hnutí za ukončení nelegální okupace, za dodržování lidských práv a za lidskou důstojnost jako takovou.

Děkujeme za pozornost,

Mezinárodní hnutí solidarity (ISM), jehož byla Rache Corrie aktivistkou

czech.ism@gmail.com
ism-czech.org
palsolidarity.org
rachelcorrie.org
rachelcorriefoundation.org
globalexchange.org/economicactivism/campaigns/caterpillar

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.