Pozvánka na akci: Život v Hebronu a formy nenásilného odporu, středa 16. ledna od 19:00, Infocentrum Salé, Praha

Zveme vás na přednášku a diskusi o životě v Hebronu a formách nenásilného odporu:

středa 16. ledna od 19:00
Infocentrum Salé (Orebitská 14, Praha 3 – Žižkov)

hebron-final

Přednášet bude aktivista, který se v Hebronu již několikrát (naposledy celý rok 2012) dlouhodobě účastnil dobrovolnického projektu restaurování historických domů za účelem návratu jejich palestinským majitelům a zároveň zabránění pokračující kolonizaci města izraelskými osadníky.

hebron„Ani po třech týdnech strávených v Palestině vás nic nepřipraví na šok, který zcela jistě zažijete v Hebronu. Dokud nenavštívíte Hebron, jediné město na Západním břehu, kde se nelegální židovské osady nacházejí přímo v centru města, nedokážete si plně představit realitu života v systému apartheidu.“ (Eva Nováková: Apartheid ve Svaté zemi)

Hebron je druhým největším palestinským městem na Západním břehu Jordánu. Obývá ho na sto sedmdesát tisíc Palestinců, kteří jsou nuceni žít v systému apartheidu, které na ně uvalily izraelské úřady, za účelem ,zajištění bezpečnosti’ pro osm set izraelských osadníků žijících v několika nelegálních koloniích přímo ve starém centru Hebronu.

Na jednoho osadníka připadají dva až tři izraelští vojáci, kteří systém segregace udržují. Nejen, že příslušníci ozbrojených složek cíleně neposkytují ochranu Palestincům, kteří jsou mnohdy násilnými osadníky napadáni, ale sami svým jednáním přispívají k tomu, že velká část Palestinců staré město opustila. Ti, kteří zůstali, opevnili svoje domy drátěnkami, ve snaze ochránit okna a sami sebe před kameny, odpadky i starými vejci, které na ně osadníci, často děti pod čtrnáct let, házejí.

Událost na facebooku.

Související informace:

hebron-final2
Symbol Hebronu – uzavřená obchodní ulice Shuhada Street

hebron-final3 Každodenní realita ve starém městě Hebronu (oblast H2) – vojáci v ulicích

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.