Izraelci se chystají zabrat strategicky důležitá palestinská území

22. července 2011 | Novinky.cz

Výstavba izraelského sídliště Ariel, foto: fotobanka Profimedia

Izrael v rozporu s mezinárodním právem plánuje zabrání dalších okupovaných území, čímž by narušil územní souvislost budoucího palestinského státu. Příslušné dokumenty připravila civilní správa při izraelském ministerstvu obrany, informoval v pátek server deníku Ha’arec.

Interní dokument, který byl uvolněn na základě žádosti o svobodném přístupu k informacím, nastiňuje postup nabytí státního vlastnictví půdy kolem města Ariel na Západním břehu Jordánu, ale také ve strategicky důležitém Jordánském údolí a na severu Mrtvého moře. Materiál se datuje do ledna, kdy také šéf oddělení pro infrastrukturu při civilní správě Zvi Cohen schválil, aby správce státního majetku převzal pod svou kontrolu půdu, u níž není jasný vlastník.

Ha’arec upozornil, že zabráním jmenovaných území by Jeruzalém nejen znovu porušil mezinárodní právo a narušil územní celistvost budoucího palestinského státu, ale také znemožnil výměnu územních celků v rámci mírové dohody mezi Izraelem a palestinskou samosprávou tak, jak to v květnu navrhl americký prezident Barack Obama. Na západní straně zelené linie – dohodnuté hranice mezi Izraelem a západním břehem – by totiž nezůstalo dost volné půdy, která by mohla být Palestincům náhradou nabídnuta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Izraelský deník v té souvislosti upozornil na to, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu údajně chce po Obamovi, aby se postavil za prohlášení jeho předchůdce George Bushe ml. v dopise z dubna 2004. Bush v něm uváděl, že Spojené státy podporují nové hranice, které „odrážejí novou realitu“, již představují i oblasti s izraelskou populací.

Dopis však také uvádí, že s hraničními změnami musí souhlasit obě strany. Možnost, že by pod Izrael přešlo Jordánské údolí, území na severu Mrtvého moře a Ariel ovšem loni před americkým emisarem pro Blízký východ Georgem Mitchellem vyloučil předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, poznamenal Ha’arec.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy. Bookmark the permalink.