Přednáška a diskuze: Palestinská svrchovanost a mezinárodní právo, 21. července 2011 od 18:30, Praha

Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě Vás zve na přednášku profesora Dr. Abdallaha Abu Eida

Palestinská svrchovanost
a mezinárodní právo

Čtvrtek, 21. července 2011, 18.30
Fotograf Gallery, Školská 28, Praha 1

Dr. Abdallah Abu Eid se ve své přednášce zaměří na úsilí Palestinské samosprávy o mezinárodní uznání palestinské státnosti, které by mělo vyvrcholit podáním žádosti o přijetí Palestiny mezi členské státy OSN. Předpokládá se, že k hlasování Valného shromáždění k této otázce dojde již v září.

Dr. Abu Eid bude hovořit o předchozích rezolucích Rady bezpečnosti OSN a dalších mezinárodních úmluvách, které se týkají otázky izraelské okupace palestinských území, dotkne se i odpovědnosti, která z nich plyne pro ostatní členské státy OSN a toho, jak hlasování OSN ovlivní situaci na Blízkém východě

V závěru večera bude věnován prostor diskusi.

Přednáška bude v anglickém jazyce s překladem do češtiny

Dr. Abdallah Abu Eid

Narodil se v roce 1935 ve městě Beit Jala v Palestině. V roce 1974 vystudoval obor Mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově v Praze. Na téže univerzitě získal v roce 1977 titul doktora práv v oblasti mezinárodního práva.

Byl profesorem mezinárodních vztahů a mezinárodního práva na Národní univerzitě Al Najah v Nábulusu a na univerzitě Beir Zeit na Západním břehu Jordánu. V současné době přednáší na univerzitě v Betlémě. Učil rovněž na několika univerzitách v Alžírsku, Belgii, USA a na Maltě.

Kromě toho píše články do mnoha časopisů a novin, ve kterých se specializuje na právní a politické aspekty arabsko-izraelského konfliktu a na problematiku přístupu k vodě na okupovaných územích. Je komentátorem televize Al Jazeera na téma Palestina z hlediska mezinárodního práva.

This entry was posted in Akce and tagged , , . Bookmark the permalink.