Odložení páteční demonstrace (22.12.2023), solidarita s oběťmi střelby na FF UK

21. listopadu 2023 | Ne naším jménem!

V rámci solidarity s oběťmi dnešní střelby na FF UK v Praze iniciativa Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě ruší páteční plánovanou akci na podporu hesla “From the River to the Sea, Palestine will be free”.

Původně plánovaná demonstrace stanovená na pátek 22. prosince 2023 ve 13:00 před ministerstvem vnitra bude přesunuta na pozdější termín, o kterém budeme včas informovat.

Vyjadřujeme hlubokou soustrast všem, které tato tragická událost zasáhla.


Odloženo: Iniciativa Ne našim jménem! svolává v reakci na vyhrané soudní stání demonstraci na podporu hesla “From the River to the Sea Palestine will be free” – “Od řeky k moři bude Palestina svobodná” v jeho nenásilné původní podobě za rovnost, svobodu a spravedlnost pro všechny lidi žijící od řeky Jordán ke Středozemnímu moři” tedy přesně v tom znění, ve kterém byla Magistrátem hl. města Prahy v prosinci zakázána. 

Demonstrace se uskuteční v pátek 22. 12. od 13:00 hod. před budovou Ministerstva vnitra v Praze.

“Městský soud v Praze dne 18. 12. vyhověl žalobě proti Magistrátu hl. m. Prahy, který nepovolil konání prosincové demonstrace za uznání hesla „From the River to the Sea Palestine will be free“ / „Od řeky k moři bude Palestina svobodná“ v jeho nenásilné podobě. Podle rozhodnutí soudu toto heslo nemůže být paušálně chápáno jako heslo násilné, volající po genocidě či antisemitské a Magistrát neměl právo demonstraci zakázat. Soud dospěl k závěru, že demonstrace konané v Praze pod tímto heslem neprojevovaly znaky extremismu, antisemitismu ani podpory terorismu.

“Hnutí Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě ceňuje rozhodnutí Městského soudu v Praze jako průlomové a potřebné nejen v českém, ale i v evropském kontextu.”

“Naše vítězství v obhajobě hesla From the River to the Sea Palestine will be free/Od řeky k moři bude Palestina svobodná věnujeme těžce zkoušenému palestinskému lidu a jeho vůli po svobodě.”

Kontakt pro média: 

Zdeněk Jehlička, nenasimjmenem@gmail.com

Související:

Tisková zpráva: Soud uznal legitimitu hesla „From the River to the Sea, Palestine will be free“

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.