Tisková zpráva: Pochod za objektivní zpravodajství k Palestině – Izraeli, ve středu 1.11.2023 v 17:30, Václavské náměstí, Praha

1. listopadu 2023 | Ne naším jménem!

Na středu,1. 11. od 17:30 svolává iniciativa Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě na Václavské náměstí v Praze již čtvrtou demonstraci na podporu práv Palestinců a proti izraelským válečným zločinům v Gaze, tentokrát na téma médií a jejich spoluzodpovědnosti.

Událost na facebooku

V posledních dnech jsme svědky jevu, který je při referování o Palestině pro česká média signifikantní. I při pohledu na izraelské válečné zločiny v Gaze jsou některá z našich médií a někteří z našich nejsledovanějších komentátorů – ještě donedávna spravedlivě rozhněvaných nad ruskou invazí do Ukrajiny – ochotni omlouvat izraelské masakry civilistů a dehumanizovat přitom Palestince na úrovni ruského popírání existence ukrajinského národa (jakkoli dlužno podotknout, že řada jednotlivých novinářů i celých redakcí se tomuto obecnému trendu vymyká).

Bez širšího kontextu, z kterého jsou úmyslně vynechány pojmy jako izraelská okupace, osadnická kolonizace či apartheid, běžně užívané v zahraničních médiích a zprávách mezinárodních institucí a lidskoprávních organizací – pojmy, bez kterých se nedá pochopit palestinská otázka –, tak některá média podávají schématický výklad, který jen kopíruje izraelskou propagandu na té nejjednodušší úrovni. V celkově nedostatečném pokrytí palestinské otázky jsou tak média přímo spoluzodpovědná za úroveň zdejší diskuse a za rasistické a jinak předsudečné nálady, které se ve společnosti vůči Palestincům usazují.

Selhání médií jako „hlídacích psů demokracie“ je v tzv. izraelsko-palestinském konfliktu zřejmé dlouhodobě, a jen tak si lze vysvětlit, že až skandální výroky zdejší politické reprezentace směrem k Palestincům a jejich slepá podpora válečnému běsnění a válečným zločinům Izraele zůstává ze strany médií bez větší kritiky. Stejně jako třeba to, že česká média ani nezaznamenala podporu premiéra Fialy pro izraelský plán prolobovat v EU účinnou pomoc k dosažení úmyslu vyhnat Palestince z Pásma Gazy na Sinajský poloostrov, tedy dopustit se na nich další etnické čistky, pokračování tzv. Nakby.

Demonstrace na Václavském náměstí se následně odebere pochodem přes Staroměstské náměstí na Klárov, kde bude dalšími projevy ukončena.

Kontakt pro média: Zdeněk Jehlička: nenasimjmenem@gmail.com

This entry was posted in Akce, Kampaně and tagged . Bookmark the permalink.