Tisková zpráva: Kontroverze kolem festivalu Izrael na Vltavě: Aktivisté protestují proti whitewashingu izraelského apartheidu

12. května 2022 | Tisková zpráva iniciatity Ne naším jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě a Židovského hlasu solidarity

Organizace zasazující se o solidaritu s okupovanými Palestinci společně protestují proti festivalu, který se soustřeďuje výlučně na izraelskou kulturu či jídlo, přičemž zastírá ošklivou realitu apartheidu a porušování lidských práv v Izraeli a Palestině.

Iniciativa Ne naším jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, Židovský hlas solidarity a několik dalších organizací chce upozornit na to, že festival Izrael na Vltavě, konaný v Praze na Střeleckém ostrově ve dnech 14.-15. května, se pokouší zastřít realitu okupace tím, že přehlíží utrpení Palestinců a záměrně ignoruje zločinnou politiku státu Izrael zaměřenou proti nim. Mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International publikovala nedávno zprávu, v níž podrobně analyzuje diskriminační praktiky Izraele vůči Palestincům a vyzývá k tomu, aby se Izrael zodpovídal ze spáchání zločinu apartheidu, tedy zločinu proti lidskosti.

Podle izraelské ambasády je tento festival součástí oslav Dne nezávislosti Izraele. Stát Izrael vznikl z rozhodnutí Valného shromáždění OSN, jeho založení však provázely masové etnické čistky, jejichž výsledkem byla hluboká, dodnes nevyřešená uprchlická krize. Palestinci si v tentýž den připomínají masové vyhánění ze svých domovů jako „Nakbu“, tedy „Katastrofu“. Od roku 2011 hrozí v Izraeli všem organizacím, které by si Nakbu připomínaly, sankce či ukončení veřejného financování.

Pražský festival je součástí izraelské globální diplomatické politiky, kdy se Izrael snaží získat veřejnost na svou stranu prostřednictvím pořádání kulturních akcí. Aktivisté toto odmítají a chtějí ukázat na méně lichotivé aspekty izraelské kultury. Plánují proto rozdávat návštěvníkům festivalu informativní materiály, jako je zpráva Amnesty International v českém i anglickém jazyce, zájemcům promítnou dokumenty On the Side of the Road a Al-Nakba (v původním znění s českými titulky) a postaví vlastní petiční stánek. 

Návštěvníky festivalu také pozvou na přednášky izraelského historika Ilana Pappého, jehož kniha Deset mýtů o Izraeli v těchto dnech vychází v českém překladu. Ilan Pappé vystoupí ve veřejné debatě s Karlem Schwarzenbergem 16. května od 18 hodin ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí, dále 18. května od 18 hodin v debatě s Lubomírem Zaorálkem v Radiocafé na Vinohradské 12 a na přednášce pro veřejnost, konané na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy 17. května od 19 hodin.

Související:

Tisková zpráva: Významný izraelský „nový“ historik Ilan Pappé vystoupí v debatách s Karlem Schwarzenbergem a Lubomírem Zaorálkem 16.-18. května 2022 v Praze

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy. Bookmark the permalink.