Tisková zpráva: Čeští občané a občanky zaslali dopis ministru Petříčkovi ve věci chystané izraelské anexe

2. července 2020 | Tisková zpráva na základě petice občanů a občanek ČR

Stovky občanů a občanek se během jednoho měsíce podepsaly pod otevřený dopis ministru zahraničních věcí Tomáši Petříčkovi, v němž se jasně vyslovují proti hrozící izraelské anexi části Západního břehu Jordánu. Tu nová izraelská vládní koalice zvažuje uskutečnit na začátku července tohoto roku.

Dopis upozorňující na nepřijatelnost anexe z hlediska mezinárodního práva a odmítající jednostranné kroky ze strany Izraele podepsali např. novinář Petr Uhl, politolog Pavel Barša, bývalý ministr zahraničí a předseda VS OSN Jan Kavan, filozof Joe Grim Feinberg, religionista Jan A. Kozák, publicisté Filip Outrata a Matěj Metelec a řada dalších.

V případě protiprávní anexe vyzývají signatáři dopisu ministra Petříčka, aby na evropském a mezinárodním poli požadoval konkrétní kroky – jako pozastavení asociační dohody mezi EU a Izraelem, uvalení konkrétních a cílených sankcí na izraelské osoby a entity a zákaz dovozu výrobků z nelegálních izraelských osad na Západním břehu Jordánu na trhy EU – které by vedly Izrael k dodržování mezinárodního práva a závazků z něj vyplývajících. Signatáři dopisu upozorňují, že mezinárodní právo platí pro všechny jeho subjekty stejně, nelze jej tedy vymáhat např. pouze po Rusku v případě okupovaného Krymu a zároveň opomíjet jeho vymáhání po Izraeli v případě chystané anexe Západního břehu Jordánu.

Dopis ministrovi Petříčkovi navazuje na podobné kampaně, které se v současné době rozvinuly po Evropě a světě a které varují před chystanou izraelskou anexí a tím i před dalším omezením práv Palestinců, jako je např. dopis evropských poslanců a poslankyňdopis britských poslanců a poslankyň či usnesení belgické vlády, která se zavázala k sankcím vůči Izraeli, pokud anexe jakékoli části území Západního břehu Jordánu opravdu proběhne, a stejně tak německý ministr zahraničních věcí při své návštěvě Izraele varoval, že anexe bude mít zásadní konsekvence na německo-izraelské vztahy. Podobně se pak nechal slyšet i francouzský ministr zahraničí.

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.