Doporučujeme: Přednáška Jeffa Halpera a vernisáž výstavy Roztříštěné světlo v Kampusu Hybernská , Voxpot v Biooko, středa 4. září od 17:00

English below – Doporučujeme vám dvě akce, které se konají v Praze ve středu 4. září, a to v Kampusu Hybernská (od 17:00) a poté v kinu Bio Oko (od 20:30):

  • Přednáška: Jeff Halper: Směrem k demokratickému státu v Palestině a Izraeli | Kampus Hybernská | od 17:00 do 19:00 | web / facebook
  • Výstava fotografií: Roztříštěné světlo | Kampus Hybernská | vernisáž od 19:00 do cca 20:00, výstava bude probíhat do 27. září 2019 | web / facebook
  • Česko zbrojí svět a Izrael: Anexe Západního břehu | BioOko | 20:30 | web / facebook

Podrobnosti:

Kampus Hybernská

Směrem k demokratickému státu v Palestině a Izraeli – Jeff Halper (4. září od 17:00 do 19:00)

Jeff Halper se narodil v Americe do židovské rodiny, v sedmdesátých letech se přestěhoval do Izraele, kde žije dodnes. Je antropologem a autorem několika knih zejména o izraelsko-palestinském konfliktu, jako například: War Against the People: Israel, the Palestinans and Global Pacification nebo Obstacles to Peace: A Reframing of the Israeli-Palestinian Conflict (2005). V roce 1997 založil neziskovou organizaci Izraelský výbor proti demolicím, která monitoruje demolice palestinských domů izraelskými úřady. Společně s palestinským profesorem a mírovým aktivistou Ghassanem Andonim byl v roce 2006 nominovaný na Nobelovu cenu míru. Jeff Halper přednese přednášku o možnosti vzniku jednoho demokratického státu na území Palestiny a Izraele.

Vstup volný.
Přednáška je v angličtině.

Roztříštěné světlo – výstava fotografií (vernisáž 4. září od 19:00 do 20:00, výstava bude probíhat do 27. září)

Chci odsud odejít. Skoro jako všichni. Moje hlava tu vůbec nefunguje. Chci dělat spoustu věcí, ale nemůžu nic, nemůžu ani myslet,” uvádí Mohammad původem z Gazy, žijící v Ramalláhu.

Je nebezpečné, když si zvykneme na všechno, co se děje kolem nás. Je nebezpečné, když se staneme otupělými. Není normální překračovat checkpointy každý den, vidět vojáky na každém rohu, být svědkem zatýkání dětí, které končí ve vojenském vězení, vidět, jak vám demolují dům a přitom se stále chovat normálně. Jak ale můžeme přemýšlet o životě, pokud se mění z hodiny na hodinu a zároveň se neustále zhoršuje?

Výstavu „Roztříštěné světlo“ přináší příběhy a fotografie z okupované Palestiny – Západního břehu Jordánu a Východního Jeruzaléma.

Vstup volný.

BioOko

Česko zbrojí svět a Izrael: Anexe Západního břehu

Česko zbrojí svět
České zbrojní exporty v posledních letech několikanásobně vyrostly. Vracíme se k dávné slávě českého zbrojního průmyslu? Důležitou destinací českých zbraní a vojenského materiálu byly také země zapojené do konfliktů na Blízkém východě nebo ty, ve kterých není jisté, jestli nebudou zbraně použity k potlačení opozičních hlasů na domácí scéně. Reportéři a reportérky Voxpotu přináší reportáž, ve které se vydali za českými zbrojaři i dalšími zásadními aktéry zapojenými do rozhodování a debaty o exportu zbraní. Zmapovali jsme pro Vás české zbrojní exporty.

Izrael: Anexe Západního břehu
Na Západní břeh Jordánu se za posledních 50 let nastěhovalo přes 600 000 izraelských osadníků. I když jsou izraelské osady na palestinském území porušením mezinárodního práva, současná vláda i většina izraelské veřejnosti jejich výstavbu podporuje. Proč tomu tak je a co to znamená pro vývoj izraelsko-palestinského konfliktu? Počítají ještě místní obyvatelé s budoucím vznikem palestinského státu? A pokud ne, jaké další možnosti řešení konfliktu zůstávají ve hře? Staneme se v nejbližších letech svědky anexe Západního břehu? Odpovědi zjišťovali přímo na místě reportéři Voxpotu.

Voxpot je skupina reportérů a reportérek, kteří se věnují politice, společnosti a kultuře v propojeném světě. Jsme kanál audiovizuálních reportáží pro diváky, kteří chtějí svůj pohled na svět opírat o nejlepší dostupné informace zasazené do širokého kontextu. Věnujeme se nedostatečně pokrytým tématům, které mají vliv na život a veřejnou debatu v České republice.

English summary:

  • You are most welcome to the lecture by Jeff Halper: Towards One Democratic State in Palestine and Israel, and exhibition opening of contemporary photos from Palestine – both events take place on Wednesday 4 September as of 5PM at Kampus Hybernská. Web / Facebook
  • You are most welcome to a film screening on military industry and how the Czech Republic contributes to the world’s arm race, including its cooperation with Israel: Trade Arms like a Czech and Israel: Growing into the West Bank. Web / Facebook
This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.