Urgentní výzva: Podepište otevřený dopis Parlamentu ČR a vládě ČR za zastavení masakru v Gaze

Připojte svůj podpis nyní pod otevřený dopis Parlamentu ČR a vládě ČR a postavte se za zastavení střílení a zabíjení obyvatel Palestiny v Gaze.

STOP masakru v Gaze – stát Izrael musí nést odpovědnost

Vážení poslanci a poslankyně Parlamentu ČR, vážení členové a členky vlády ČR,

izraelské ozbrojené síly jen v pondělí 14. května 2018 zavraždily 52 Palestinců a dalších
2 400 zranily, včetně 200 dětí. Počet obětí se pravděpodobně ještě zvýší s tím, jak si Palestina v těchto dnech připomíná 70. výročí Nakby – tedy etnických čistek spojených se vznikem státu Izrael – a nadále protestuje proti přesunu americké ambasády do Jeruzaléma.

Je nutné zabránit dalšímu zabíjení. Mezinárodní společenství musí razantně odsoudit jednání státu Izrael a učinit konkrétní kroky, které povedou k zastavení masakru na hranicích Gazy.

Palestinská občanská společnost po sedm týdnů nenásilně protestuje proti nelidským životním podmínkám, které v Gaze vytvořila nelegální, deset let trvající izraelská blokáda. Chce také připomenout právo na návrat, zaručené mezinárodními dohodami.

Obléhání izraelskými ozbrojenými silami zapříčinilo v Gaze sociální, ekonomickou a zdravotní krizi: holé přežití 80 % obyvatel je závislé na humanitární pomoci, došly zásoby 42 % důležitých léků. Pokud se situace okamžitě nezmění, bude podle OSN Gaza do roku 2020 neobyvatelná. V celém pásmu panuje kritický nedostatek vody – 97 % je nevhodné k pití. Výpadky elektřiny trvají až 16 hodin denně.

V posledních týdnech, kdy palestinská společnost uplatňuje právo na protest, Izrael odpovídá šokující mírou brutality. Podél hranice umístil vojáky, kteří ostrou municí střílejí do demonstrantů a desítky z nich zavraždili a tisíce zmrzačili.

Podle vyjádření organizace Human Rights Watch, „bylo použití nepřiměřené vojenské síly očividně nařízené jako krvavá odplata demonstrantům. Nevyhnutelně znamenalo ztráty na životech a zranění lidí na druhé straně hranice, kteří nepředstavovali žádné riziko ohrožení života.“

Žalobkyně Mezinárodní trestní soudu v Haagu před pár týdny varovala, že jednání Izraele může vést k žalobě jeho představitelů z válečných zločinů. Mezinárodní společenství přitom dosud nepodniklo efektivní kroky k zastavení krveprolití. Izrael dál beztrestně vraždí civilní obyvatele Gazy a západní státy, bez ohledu na zřejmé porušování lidských práv Palestinců, mu přitom asistují pokračujícími dodávkami zbraní.

Amnesty International jasně dala najevo, že „čas pro symbolické výroky, odsuzující postup Izraele, vypršel. Je třeba přijmout konkrétní opatření, která zamezí dovozu zbraní a vojenské techniky do země. Pokud tak státy neučiní, umožní Izraeli pokračovat v hrubém porušování lidských práv tisíců mužů, žen a dětí, kteří musejí snášet utrpení, způsobená krutou blokádou Gazy. Lidé v Gaze jednoduše protestují proti nesnesitelným podmínkám a dožadují se garantovaného práva na návrat do svých domovů v dnešním Izraeli.“

Izrael se musí za své činy zodpovídat. Jako občané této země a Vaši voliči Vás žádáme, abyste urychleně podnikli tyto kroky:

  • požadovali nezávislé vyšetření násilí páchaného Izraelem a jeho ozbrojenými složkami,
  • požadovali po zástupcích státu Izrael okamžité ukončení nelegální blokády Gazy, která způsobuje utrpení místních lidí,
  • podnikli kroky k vyhlášení okamžitého embarga na dodávku zbraní do Izraele.

S úctou

Ne naším jménem! – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě
International Solidarity Movement Česká republika
Sdružení Přátelé Palestiny
Palestinský klub v České republice

Jednotlivci:
David Kocman, Praha
Petra Šťastná, Praha
Herbert van Lynden, Praha

Pozn. Podpisy budou postupně aktualizovány.

Souhlasíte-li s otevřeným dopisem, připojte svůj podpis zde: 

https://www.petice24.com/oteveny_dopis_parlamentu_r_a_vlad_r_za_zastaveni_masakru_v_gaze 

 

Případně zašlete souhlas s otevřeným dopisem e-mailem na adresu: czech.ism@gmail.com s uvedeným textem:

Připojuji svůj podpis pod “Otevřený dopis Parlamentu ČR a vládě ČR: STOP masakru v Gaze – stát Izrael musí nést odpovědnost”.

Jméno:
Město:
Chci být zařazen/a na mailing list ISM ČR: Ano / Ne (vyberte)

This entry was posted in Petice. Bookmark the permalink.