Tisková zpráva: V Praze se uskuteční protest k 70 letům pokračující palestinské Nakby, proti zabíjení demonstrantů v Pásmu Gazy a proti přesunu ambasády USA do Jeruzaléma

Praha 11. května 2018 — Akce na podporu práv Palestinců se koná v pondělí 14. května 2018 od 18 hodin v Praze. Začne na Václavském náměstí u sochy sv. Václava, kde zazní projevy, a bude pokračovat pochodem k velvyslanectví USA.

Organizátor protestní akce, Ne naším jménem – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě, chce tímto vyjádřit svůj jasný nesouhlas s protiprávním postupem amerického prezidenta, který přesunem ambasády USA do Jeruzaléma posvětí nejen protiprávní anexi města, ale také izraelskou kolonizaci Východního Jeruzaléma s její politikou tzv. judaizace, při které je cíleně vyháněno původní palestinské obyvatelstvo. Iniciativa zároveň odmítá a varuje před podobnými utilitárními kroky politickou reprezentaci ČR.

Sedmdesát let politiky etnického čištění Palestiny stačilo, obdobně jako 11 let devastující blokády Gazy, kde v těchto chvílích izraelské okupační síly střílí do neozbrojených demonstrantů,“ uvedla za organizátory Jana Ridvanová.

Iniciativa chce protestem rovněž připomenout, že cíle sionismu nejsou slučitelné se základní Listinou lidských práv a že zamýšleného míru se nedosáhne prodlužováním okupace.

Pro další informace laskavě kontaktujte:

Jana Ridvanová
Ne naším jménem – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě
E: nenasimjmenem@gmail.com

O iniciativě
Ne naším jménem – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě vznikla v březnu 2011 za účelem vyjádření nesouhlasu s návštěvou izraelského premiéra v České republice a proti možné vojensko-technické spolupráci České republiky a Státu Izrael. Pořádá veřejné akce s cílem upozornit českou veřejnost na často nekritický přístup české politické reprezentace ve vztahu k Izraeli a organizuje přednášky a besedy k blízkovýchodní problematice. Je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje 42 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.