Doporučujeme: Mahmúd Darwíš na festivalu 4+4 dny v pohybu: Taoufiq Izeddiou / Cie Anania – En alerte, čtvrtek 12. října ve 20:00, divadlo Archa, Praha

V rámci tanečního festivalu 4+4 dny v pohybu se koná v pražském divadle Archa taneční performance, ve které je použita poezie nejznámějšího palestinského básníka Mahmúda Darwíše. Do svého představení V pohotovosti (En alerte) ji zařadil marocký tanečník a choreograf Taoufiq Izzediou. Akce se koná ve čtvtek 12. října ve 20:00 v divadle Archa (Na Poříčí 26, Praha).

Mahmúd Darwíš (1941-2008)„Představení v sobě propojuje nejen tanec a hudbu, ale i poezii: ve snaze vytvořit nový
choreografický jazyk čerpá Taoufiq Izeddiou inspiraci ze současné poezie i z jazyka jako takového. V tomto konkrétním případě vychází ze současné arabské poezie, především z tvorby palestinského básníka Mahmúda Darwíše. Pro tohoto autora, podobně jako pro řadu dalších moderních arabských básníků, je totiž otázka jazyka naprosto zásadní. Dokladem toho je Darwíšova narativní báseň Madih al-Zill al-‘Ali (Chvála vysokého stínu), která vznikla během obléhání Bejrútu a kterou Darwíš roku 1983 veřejně přednesl v Alžíru. Báseň je zároveň hlubokou reflexí existenciálních otázek a jako taková rezonuje i dnes.“ uvádí se na webu festivalu 4+4 dny v pohybu.

Souvisejicí:

Báseň Madih al-Zill al-‘Ali (Chvála vysokého stínu) čtená autorem.

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.