Tisková zpráva: Občanské iniciativy zaslaly premiéru Sobotkovi otevřený dopis ve věci statusu Jeruzaléma

5. září 2016 | Tisková zpráva International Solidarity Movement ČR (ISM ČR) a Palestinského klubu v ČR

settlements-in-east-jerusalem_settlements_jerusalem_map_318pxIniciativy International Solidarity Movement (ISM, Mezinárodní hnutí solidarity) a Palestinský klub dnes odeslaly otevřený dopis premiéru Sobotkovi ve věci statusu města Jeruzalém. Oceňuji v něm snahu MŠMT napravit dlouholeté chybné označení hlavního města Izraele ve školním atlase firmy Shokart. Upozorňují, že dosavadní označení Jeruzaléma za hlavní město Izraele bylo v rozporu jak s pozicí české zahraniční politiky, tak s mezinárodním právem.

Úsilí zastánců Jeruzaléma jako hlavního města Izraele, kteří vyhrožují MŠMT, že v případě náležitých úprav ve školním atlase jej svým dětem nedovolí převzít, považují za nemístné a jejich argumentaci za ahistorickou a účelovou. Anexe Východního Jeruzaléma Izraelem nebyla mezinárodním společenstvím uznána, a tak ani vyhlášení „sjednoceného“ Jeruzaléma za izraelské hlavní město nemá oporu v mezinárodním právu.

Signatáři dopisu zároveň poukazují na prohlubující se kolonizaci Východního Jeruzaléma, která s sebou nese demolice palestinských domů a vyhánění jejich obyvatel.

Jako občané ČR si nepřejeme, aby česká zahraniční politika podléhala zájmům, které jsou v rozporu s mezinárodním právem a které vedou jen k izolaci, prohlubování kolonizace a k nesvobodě,“ uvádí se v závěru dopisu.

Otevřený dopis premiéru Sobotkovi ve věci statusu Jeruzaléma:
https://ism-czech.org/2016/09/05/otevreny-dopis-premieru-sobotkovi-ve-veci-statusu-mesta-jeruzalem/

O iniciativách

Palestinský klub v České republice – Klub sdružuje osoby palestinské národnosti žijící na území České republiky, jež jsou občany České republiky anebo mají trvalé či dlouhodobé povolení k pobytu na území ČR. Činností klubu je pořádání setkání jejich členů, která jsou „vedena v duchu národních tradic a obyčejů, vedou k posílení společenských a kulturních styků mezi členy klubu, jakož i upevňování přátelství mezi palestinským a českým národem.“ Klub má za cíl „seznamovat českou veřejnost s palestinskou arabskou kulturou a historií“, a to pořádáním kulturních a literárních besed a seminářů na různá témata, včetně aktuálních témat problematiky života v arabském světě. Od roku 2014 začal být klub aktivní v sociálních médiích: zřídil facebookové stránky Infokanál Palestina – Česká republika, jež mají za cíl „doručit zprávy o aktuálním dění v Palestině“ a facebookovou skupinu Palestinský klub v České republice.

International Solidarity Movement ČR (ISM ČR, Mezinárodní hnutí solidarity) – ISM bylo založeno v Palestině v roce 2001 skupinou palestinských a izraelských aktivistů s cílem podpořit a posílit nenásilný palestinský odpor proti izraelské okupaci. V České republice působí od roku 2007. Jejími členy jsou aktivisté a aktivistky, kteří dlouhodobě pobývali v Palestině anebo se o tamní dění živě zajímají. Aktivity hnutí se zaměřují především na pořádání přednášek a promítání dokumentárních filmů, informační kampaně, petiční stánky anebo demonstrace na vyjádření solidarity s palestinským lidem. ISM ČR je součástí Evropské koordinace výborů a asociací za Palestinu (ECCP), která sídlí v Bruselu a sdružuje zhruba 50 organizací a iniciativ v Evropě. Členové ECCP vystoupili nedávno mj. na půdě Evropského parlamentu v panelu týkajícího obchodování EU s nelegálními izraelskými osadami.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.