Svobodu pro Bilala Kayeda! – Výzva k ukončení používání administrativní vazby

17. června 2016 | Samidoun

free bilal kayedPalestinský vězeň Bilal Kayed měl být po čtrnácti a půl letech strávených v izraelském vězení propuštěn dne 13. června 2016 na svobodu. Čekala na něj jeho rodina, soudruzi a přátelé. Bilal však nepřijel, protože namísto propuštění na něj izraelská okupační armáda uvalila bez obvinění a soudu administrativní vazbu. Bilal zahájil 15. června hladovku a požaduje své propuštění a ukončení administrativní vazby.

Bilal Kayed (34) je jedním ze zhruba 750 palestinských občanů vězněných v tzv. administrativní vazbě bez uvedení důvodů a bez soudního řízení, a to na základě tajných důkazů. Ve vězeních izraelské okupace se nachází na 7 tisíc palestinských občanů. Příkaz uvalení administrativní vazby lze donekonečna obnovovat – znamená to, že zadržení mohou strávit ve vězení řadu let, aniž by věděli, kdy budou propuštěni.

Mezi palestinskými vězni je Bilal známý jako lídr – ve vězení Mediggo byl jako představitel vězňů z Lidové fronty za osvobození Palestiny uvržen na rok a půl do samovazby. Jeho spoluvězni nyní zahájili řadu protestních akcí za jeho propuštění. Ve dnech 24. a 25. června podstoupí již třetí dvoudenní hladovku, kdy budou odmítnutím stravy požadovat svobodu pro Bilala a ukončení administrativní vazby.

Tato skutečnost je snahou zavést precedent pro všechny palestinské vězně: v den, kdy mají být propuštěni na svobodu po pěti, deseti, patnácti nebo dvaceti letech vězení, budou naopak zadrženi na neomezenou dobu bez obvinění či soudního řízení a bude na ně uvalena administrativní vazba. Odepření svobody pro Bilala Kayeda představuje ohrožení svobody pro všechny palestinské vězně.

Zadržení Bilala Kayeda, politického lídra, jenž měl být propuštěn na svobodu; Mohammeda Abu Sakhy, performera a učitele Palestinské školy nového cirkusu [jehož šestiměsíční administrativní vazba byla nyní prodloužena o dalších 6 měsíců]; Hasana Safadiho, obránce lidských práv z Jeruzaléma; Bilala Abu Diaba, organizátora mládežnických akcí; Abdela-Jabera Fuquhy a Hatema Kufaishy, členů Palestinské legislativní rady; Omara Nazzala, novináře a odborového vůdce – mezi stovkami dalších držených v administrativní vazbě – poukazuje na úroveň beztrestnosti Izraele, který může uvěznit mladé palestinské vůdce i prominentní osobnosti bez obvinění a bez soudu. Stovky palestinských vězňů již daly všanc svá těla a riskovaly své životy dlouhodobými protestními hladovkami, které jsou součástí jejich úsilí o ukončení používání administrativní vazby.

Svými hlasy po celém světě se přidáváme k výzvě za propuštění Bilala Kayeda a všech dalších osob držených v administrativní vazbě a k výzvě za ukončení používání administrativní vazby. Požadujeme svobodu pro všechny palestinské vězně a požadujeme to, za co bojují i oni – svobodu pro Palestinu a její lid.

Přidáváme se tímto k výzvě k celosvětovým protestním akcím na podporu palestinských vězňů držících hladovku za svobodu. Vyzýváme lidi svědomí na celém světě, aby se ve dnech 24. a 25. června přidali k akcím za propuštění Bilala Kayeda a dalších zadržovaných. Inspirovat se přitom mohou i kampaněmi za bojkot, stažení investic a uvalení sankcí (BDS), jejichž účelem je izolace Izraele, jeho institucí a korporací (jako je například společnost G4S), které profitují z věznění politických aktivistů, okupace, rasismu, kolonizace a nespravedlnosti.

Za svobodu pro Bilala Kayeda a všechny palestinské vězně!

Za ukončení administrativní vazby!

Komentář ISM ČR k výzvě:

K výzvě se ke dni 17. června přidalo 91 palestinských a mezinárodních organizací a skupin, včetně české pobočky hnutí International Solidarity Movement (ISM ČR).

Seznam signatářů zde: http://samidoun.net/2016/06/91-palestinian-and-international-organizations-joint-call-to-action-24-25-june-days-of-action-to-free-bilal-kayed-and-end-administrative-detention/

Související odkazy:

 

This entry was posted in Kampaně and tagged , , , . Bookmark the permalink.