Doporučujeme: Film Oceans of Injustice zdarma online, pondělí 20. června na Světový den uprchlíků

U příležitosti Světového dne uprchlíků máte v pondělí 20. června možnost zhlédnout online krátký film Oceans of Injustice palestinské režisérky Farah Nabulsi: „Jednomu celému národu se již po desetiletí děje ohromná nespravedlnost. Sledujeme zprávy a domníváme se, že rozumíme tomu, čím tito lidé prochází. Ve skutečnosti ale nevíme nic.

Podrobnosti: http://www.oceansofinjustice.com/

O režisérce

Farah NabulsiDomníváme se, že víme, co zažívají Palestinci. Je toho však mnohem více. Pouze jsme smočili své prsty u nohou v jedné vlnce této kolosální nespravedlnosti,uvádí palestinská režisérka Farah Nabulsi ke svému dokumentu.

Farah Nabulsi je dcerou palestinských uprchlíků, vyrůstala a žije v Londýně. Po návštěvě okupované Palestiny a zažití situace na vlastní kůži si uvědomila, že chce dělat více než pouze rozumět situaci a solidarizovat. Založila produkční firmu zaměřenou na média s cílem zprostředkovat palestinskou zkušenost. Uvádí: „Film (…) poskytuje hlas umlčeným. Nasloucháním těchto hlasů pomůžeme vybudovat vzájemné porozumění k uskutečnění změny.

Odkazy:

20. červen — Světový den uprchlíků

“Čtvrtina registrovaných uprchlíků jsou Palestinci.”

Světový den uprchlíků byl ustanoven v roce 2001 Valným shromážděním OSN. Připomíná datum, kdy vstoupila v platnost Úmluva o afrických uprchlících Organizace africké jednoty (OAU).

Dle údajů úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je ve světě aktuálně 60 milionů násilně vysídlených lidí, z toho 20 milionů je registrovaných jako uprchlíci – 14,4 milionu uprchlíků je pod správou UNHCR, 5,1 milionu palestinských uprchlíků je registrovaných úřadem OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA).

Téměř jedna třetina registrovaných palestinských uprchlíků, tedy více než 1,5 milionu lidí, žije v 58 uznaných palestinských uprchlických táborech v Jordánsku, Libanonu, Sýrii, pásmu Gazy a Západním břehu Jordánu, včetně Východního Jeruzaléma, uvádí UNRWA.

Statistika z minulého roku k uprchlíkům (Červený kříž)

  • Více než 3,7 milionů Syřanů uprchlo do sousedních zemí
  • Přibližně 11 milionů lidí bylo donuceno opustit své domovy uvnitř svých zemí na Blízkém východě
  • Více než 4,5 milionů lidí bylo vyhnáno ze svých domovů v roce 2014 v subsaharské Africe

Zdroj: Britské listy via Mezinárodní výbor Červeného kříže, Ženeva

Odkazy k palestinským uprchlíkům

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

OSN v ČR

This entry was posted in Filmy a dokumenty and tagged . Bookmark the permalink.