Pozvánka na přednášky: Dr. Anat Matar – Otázka palestinských politických vězňů, volby v Izraeli a hnutí BDS na podporu Palestinců, 31. března a 1. dubna v Praze

Aktualizace 14/4: Děkujeme všem za účast na přednáškách. Videa a fotografie zveřejníme brzy. — ENGLISH BELOW — Zveme vás na dvě přednášky Anat Matarové, izraelské docentky filozofie a politické aktivistky, které se uskuteční v Praze v úterý 31. března a ve středu 1. dubna. Kromě analýzy dopadů výsledků nedávných voleb v Izraeli se akademička zaměří na situaci politických vězňů, o kterých napsala knihu, na palestinské občany Izraele a roli mezinárodní komunity. Přednášky proběhnou v angličtině s překladem do češtiny.

Anat Matar_CafeKampus_31_3Anat Matar_FF_1_4

 

 

 

 

 

 

 

Situace Palestinců v Izraeli a na okupovaných územích: otázka politických vězňů a Den půdy
úterý 31/3 | 17:00 | Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1)
událost na facebooku | pořádá Palestinský klub v ČR

Izrael po volbách a hnutí BDS za práva Palestinců
středa 1/4 | 18:00 | Filozofická fakulta UK, místnost č. 301 (nám. Jana Palacha 2, Praha 1)
událost na facebooku | pořádá Politologické sdružení POLIS a Palestinský klub v ČR

Ve svém vystoupení zanalyzuji několik aspektů výsledků izraelských voleb a vzhledem k jejich dopadům se budu věnovat též požadavkům vůči mezinárodní komunitě. Zaměřím se rovněž na situaci palestinských vězňů, včetně izraelských občanů držených ve vězení po dobu až třiceti let,“ dodává k pražským přednáškám Matarová. Dalšími tématy budou izraelská politika záboru půdy, diskriminace palestinských občanů Izraele a téma kampaní BDS (bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí).

Do Prahy přijíždí izraelská filozofka přednášet poprvé, a to na pozvání Palestinského klubu v České republice.

Anat Matarová je docentkou filozofie na Telavivské univerzitě a politickou aktivistkou. Je předsedkyní izraelského Akčního výboru pro palestinské vězně a autorkou a editorkou knihy esejů o palestinských politických vězních v Izraeli Threat: Palestinian Political Prisoners in Israel (2011), kterou vydala společně s právničkou Abeer Bakerovou z Haifské univerzity.

Řadu let je aktivní v levicových hnutích, především v hnutí refuseniků (odpíračů vojenské služby), ve skupině Open Doors bojující proti tzv. administrativní vazbě a ve výzkumné organizaci Who Profits, jejímž cílem je odhalit propojení izraelského průmyslu s okupací.

Přednášky se konají ve spolupráci s International Solidarity Movement ČR (ISM ČR, Mezinárodní hnutí solidarity) a Politologickým sdružením POLIS. Obě přednášky proběhnou v angličtině a budou překládány do češtiny. Jsou určeny široké veřejnosti a vstup je zdarma.

Související:

Další informace:

K palestinským politickým vězňům:

K izraelským volbám:

 

ENGLISH

The Society of Political Science Students POLIS and the Palestinian Club in the Czech Republic invite you to two lectures by Dr Anat Matar of Tel Aviv Univeristy on the issue of the impact of the recent elections in Israel, as well as on the situation of Palestinian political prisoners, and the role of the international community.

The situation of Palestinian in Israel and in the OPT: The issue of political prisoners and the Land Day
Tuesday 31/3 | 17:00—19:00 | Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1)
facebook event | organized by Palestinian Club in the Czech Republic

Israel after the elections and the BDS campaigns in support of Palestinian rights
Wednesday 1/4 | 18:00—20:30 | Philosophical Faculty, room no. 301 (nám. Jana Palacha 2, Praha 1)
facebook event | organized by POLIS and Palestinian Club in the Czech Republic

Dr. Anat Matar is a Senior Lecturer in Philosophy at Tel Aviv University and Chair of the Israeli Action Committee for the Palestinian Prisoners. She has recently published (in collaboration with Adv. Abeer Baker from Haifa University an edited volume of essays, entitled Threat: Palestinian Political Prisoners in Israel (London: Pluto Press, 2011). Matar has been a Leftist activist for many years, in particular in the refusal movement, in “Open Doors”, an activist group against administrative detention, and in “Who Profits?”, a research group exposing the Israeli Occupation industry.

In her talk, Matar will present her perspective on the current political situation in Israel/Palestine, especially in the wake of the elections in Israel in mid-March. She will focus on the issue of political prisoners (including the veteran Israeli citizens, held in prison for about 30 years), Israel’s policy regarding land confiscation and the institutional discrimination against the Arab population in Israel. She will also discuss the question of Boycott, Divestment and Sanctions (BDS).

More information:

On Palestinian political prisoners:

On Israeli elections:

This entry was posted in Akce and tagged , , , . Bookmark the permalink.