Pozvánka na promítání: Pět rozbitých kamer / 5 Broken Cameras, 10. července od 19:30, café V lese, Praha

English below — Dovolujeme si vás pozvat na promítání unikátního časosběrného dokumentu z Palestiny nominovaného na Oscara, které se koná ve čtvrtek 10. července od 19:30 v café V lese (Krymská 12, Praha 10 – Vršovice). Vstup zdarma, titulky v češtině a angličtině. Pozvánka na facebooku, děkujeme za šíření dále.

5 broken cameras official

Pět rozbitých kamer (5 Broken Cameras) – Režie Emad Burnat, Guy Davidi / Izrael, Palestina, Nizozemsko, Francie / 2011 / 90 min. V arabštině s českými a anglickými titulky.

Palestinský zemědělec Imád si pořídil kameru, když se mu narodil čtvrtý syn. V ten den také začalo zabírání půdy u jeho vesnice Bil’in u Ramalláhu, kde se chystala výstavba velké izraelské osady. Zatímco neozbrojení vesničané se snažili nenásilnými protesty zabránit ztrátě země, ze které získávají obživu, Imád našel ve filmování jejich odboje smysl a úlevu. Jedna po druhé jsou jeho kamery ničeny kulkami izraelské armády či židovskými osadníky. V průběhu let se situace vyostřuje, jeho sousedé jsou zatýkání a zabíjeni. Sám Imád je zatčen a později vážně zraněn. Navíc čelí tlaku své manželky, aby filmováním nevystavoval rodinu nebezpečí. Imád vytvořil osobní kroniku pěti let poznamenaných odbojem. Jeho dokument svědčí o vojenských metodách používaných proti civilistům. Ukazuje život s nespravedlností, pomalou ztrátu naděje a zamýšlí se nad tím, v jakém prostředí vyrůstají palestinské děti. (Jeden svět)

Řekli o filmu: „Nízkorozpočtový dokument je založen na pětileté kameramanské práci Burnata, který pravidelně zaznamenával protesty proti zabavování půdy izraelskými jednotkami a židovskými osadníky v jeho vesnici Bil’in na Západním břeh Jordánu. Sousedé při demonstracích umírali nebo přišli o své pozemky, které jsou jim obživou. Filmař také zachytil drsné vyrůstání svého malého syna, mezi jehož první slova patří zeď nebo armáda.” (aktuálně.cz)

Myslím, že je to moje odpovědnost – filmovat a dokumentovat. Ukázat světu, co se děje, a ochránit lidi kolem mě.” (Emad Burnat)

V ČR byl dokument promítán v rámci festivalu Jeden svět v roce 2012 za účasti režiséra, kde dostal Cenu za nejlepší režii.

Po promítání následuje diskuse. Večer je věnován 10. výročí od vydání poradního názoru Mezinárodního soudního dvora o nelegálně postavené zdi na okupovaném Západním břehu Jordánu a požadavku jejího zbourání.

Ukázka:

Oficiální stránky filmu:
http://www.kinolorber.com/5brokencameras/

ČSFD:
http://www.csfd.cz/film/313247-pet-rozbitych-kamer/

English

You are cordially invited to a screening of 5 Broken Cameras, a unique Oscar-nominated documentary from Palestine on life under occupation and non-violent struggle of a small village of Bilin against the illegal wall and settlements construction. The event takes place on Thursday 10th of July at 7:30PM at café V lese (Krymská 12, Prague).

Free entrance, English and Czech subtitles.

About: 5 BROKEN CAMERAS is a deeply personal, first-hand account of life and non-violent resistance in Bil’in, a West Bank village surrounded by Israeli settlements. Shot by Palestinian farmer Emad Burnat, who bought his first camera in 2005 to record the birth of his youngest son, Gibreel, the film was co-directed by Burnat and Guy Davidi, an Israeli filmmaker. Structured in chapters around the destruction of each one of Burnat’s cameras, the filmmakers’ collaboration follows one family’s evolution over five years of village upheaval. As the years pass in front of the camera, we witness Gibreel grow from a newborn baby into a young boy who observes the world unfolding around him with the astute powers of perception that only children possess.  Burnat watches from behind the lens as olive trees are bulldozed, protests intensify and lives are lost in this cinematic diary and unparalleled record of life in the West Bank. (Official text of the distributor)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.