Doporučujeme: Performance Khaleda Jarrara “Hladovkáři”, úterý 11. března od 13:00, Václavské náměstí, roh Vodičkova

Tisková zpráva Tamary Moyzes

Místo: Václavské náměstí, roh ulice Vodičkova
Den a čas: 11. března 2014 ve 13:00

12
Foto: Performance Khaleda Jarrara na obdobné téma v Berlíně (2012, zdroj)

V úterý 11. 3. změní Václavské náměstí na několik hodin své jméno na Náměstí hladovkářů. Proč? Protože touto cestou se palestinský umělec Khaled Jarrar snaží upozornit na problematiku tzv. administrativního zadržení – britské koloniální praktiky, kterou v současné době používá stát Izrael k uvěznění Palestinců bez soudního řízení a na dobu, která se dá nekonečně prodlužovat. Tato praxe je nejen proti mezinárodnímu právu, ale často jsou jí take cíleni Palestinci, kteří nepředstavují bezpečnostní hrozbu pro Izrael. Tisíce Palestinců prošlo za léta administrativním zadržením a i když Izrael v posledních letech snížil celkový počet takových vězňů, více než 160 Palestinců zůstává uvězněno bez obvinění a neví, jak dlouho ve vězení zůstanou.

Umělecké vystoupení Khaleda Jarrara je především věnované palestinským vězňům, kteří (opět) drží hladovku, aby tak protestovali proti administrativnímu zadržení a celkovým podmínkám vězení. Někteří z vězňů drží hladovku již více než 50 dní a jejich stav se rapidně zhoršuje.

Podobné vystoupení Khaleda Jarrara se odehrálo v Berlíně v roce 2012 v rámci Berlínského Bienále. (https://www.youtube.com/watch?v=W_JpoVAK5GM)

Více informací o administrativním zadržení obecně a jeho použití proti palestinským studentům konkrétně naleznete například v tomto článku:
http://mondoweiss.net/2013/05/administrative-detention-palestinian.html

O Khaledu Jarrarovi:

FootballKhaled Jarrar (*1976, Jenin) žije a pracuje v Ramalláhu v Palestině. Z uměleckých prostředků využívá nejčastěji fotografii, video a performance, aby upozornil na problematickou situaci ve své rodné zemi, konkrétně na otázku uznání existence palestinského státu a s ní spojenou problematiku militarismu. Jeho projekt Žij a pracuj v Palestině (2011 – do současnosti) zahrnoval vytvoření zdánlivě oficiálního palestinského razítka do pasu, které by opravňovalo turisty ke vstupu do Palestiny. S tímto projektem se v roce 2012 zúčastnil výstavy Middle East Europe v Centru současného umění DOX a galerii SPZ v Praze. V létě 2013 vystavoval v prestižní londýnské galerii  Ayyam Gallery London, kde nechal napříč výstavním prostorem postavit betonovou zeď, alegorickou připomínku skutečné zdi oddělující Západní břeh Jordánu od Izraele a znesnadňující život obyčejným Palestincům.

Khaled Jarrar představuje v Praze svůj oceněný film Infiltrátoři (2012) v rámci festivalu Jeden svět (11.3. v kině Světozor od 17:15). Současně také vystavuje svůj plakát v DOX Centru současného umění v rámci výstavy Plakát v souboji ideologií 1914-2014. V DOXu bude také Khaled Jarrar debatovat s veřejností v pondělí 10.3. od 18:00. Jeho dvě krátká umělecká videa jsou k vidění v Lucerna Music Baru a vedle pokladny v kině Světozor na festivalové video smyčce.

Související:

Visualizing Palestine: Hunger Strikers

hungerstrike_final_feb21_pm

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.