Pozvánka: Veřejná schůzka ISM k plánu akcí proti Prawerovu plánu, středa 20. listopadu od 19:30, Infocentrum Salé (Orebitská 14, Praha 3 – Žižkov)

Zveme vás na aktivizační schůzku ISM k celosvětovým protestům proti vyhnání beduínů z Negevské pouště: středa 20. listopadu od 19:30, Infocentrum Salé (Orebitská 14, Praha 3 – Žižkov).

soldiers-smaller

Palestinští aktivisté vyzývají k celosvětovým protestům v sobotu 30. listopadu proti tzv. Prawerovu plánu, který má legitimizovat zničení 35 Izraelem neuznaných beduínských vesnic v Al Naqabu (Negevské poušti) a vyhnání 70 tisíců beduínů.

„Přidejte se k nám: zorganizujte pochod, protest, zašlete dopisy vlivným osobám ve své zemi či komunitě. Udělejte co je ve vašich silách, abyste donutili Izrael zastavit Prawerův plán.  …Protestovat proti Prawerovu plánu znamená protestovat proti etnickému čištění, vysídlování a omezování volného pohybu obyvatel ve 21. století,“ uvádí ve své výzvě palestinští aktivisté.

Přijďte ve středu 20. listopadu podebatovat o možných akcích v České republice a aktivně se zapojit. Jaká forma protestu je pro tuto akci nejefektivnější, které vlivné osoby oslovit, čím můžete přispět vy sami? Nevyhovuje-li vám termín, ale přesto byste se chtěli účastnit, kontaktujte nás.

Pozadí:

24. června schválil izraelský Kneset v prvním čtení Prawerův plán o beduínských vesnicích v Al Naqabu (Negevské poušti). Bude-li Prawerův plán uzákoněn, dojde v Al Naqabu ke zničení více než 35 tzv. neuznaných vesnic a k násilnému vyhnání zhruba 70 tisíc palestinských beduínů do měst. Jednalo by se o největší vysídlení obyvatelstva od roku 1948 a 1967.

Izraelské úřady tvrdí, že beduíni žijí v neuznaných vesnicích a chtějí je přemístit do vládou uznaných měst. Beduíni nechtějí přijít o svůj tradiční způsob obživy a života, ale ani o svou půdu. Navíc ti, kteří byli již v minulosti do vládou zřízených měst přestěhováni, jsou mnohdy nezaměstnaní a žijí v nuzných sociálních podmínkách. Na vyčištěném prostoru chce Izrael vybudovat vojenská zařízení, les a židovské osady.

Související články:

První demolice vesnice Al Araqib v Al Naqabu v roce 2010:

Pátá demolice vesnice Al Araqib v Al Naqabu v roce 2010 (k dnešnímu dni byla tato vesnice zdemolována již více než 50x):

Vysvětlení Prawerova plánu (organizace Adalah):

K vysídlování vesnic a vyhánění původního obyvatelstva nedochází pouze v Al Naqabu (kde se to děje beduínům-izraelským občanům, navíc loajálním rezervistům), ale také jižně od Hebronu v tzv. kopcích jižního Hebronu (Massafer-Yatta, South Hebron Hills) a Jordánském údolí. Video srovnává vesnice Al Araqib a Susyia, jež leží kousek od Hebronu.

Logo 30. listopadu, kdy aktivisté vyzývají ke “Dni hněvu” (Day of Rage), hashtag na twitteru #StopPrawerPlan.

day of rage

Celosvětová kampaň na facebooku: https://www.facebook.com/prawershallnotpass

This entry was posted in Akce and tagged , , , . Bookmark the permalink.