Tisková zpráva: 17. duben je mezinárodním Dnem palestinských politických vězňů, akce i v Praze

16. dubna 2013 | Tisková zpráva ISM ČR

Česká pobočka Mezinárodního hnutí solidarity (ISM ČR) pořádá ve středu 17. dubna od 8.00—9.00 petiční stánek naproti izraelské ambasádě v Praze (Badeniho 2). Koná se tak v Den palestinských politických vězňů. Touto a několika dalšími akcemi, například výzvou psaní dopisů vězňům, se připojuje k mezinárodní kampani za ukončení administrativní vazby. Akcí chce hnutí dále upozornit na situaci politických vězňů obecně, jako i vězňů držících hladovku a dětských vězňů.


Video kampaně za ukončení administrativní vazby

Podobné solidární akce se budou konat po celé Evropě – v Británii, Francii, ale i Polsku či Slovinsku a jinde. K nejpočetnějším akcím dojde samozřejmě v Palestině, na Západním břehu Jordánu a v Gaze.

Od roku 1967, kdy Izrael okupuje palestinská území, bylo uvězněno více než 750 000 Palestinců, což je zhruba 40 procent celkové mužské populace na okupovaných palestinských územích. Dle údajů organizace Addameer, palestinské asociace na podporu vězňů a lidských práv, dosahuje aktuální počet politických vězňů 4 936. Z toho je 185 dětí (39 z nich je mladších 16 let), 15 členů zákonodárného sboru a 170 osob je vězněno v takzvané administrativní vazbě.

Administrativní vazba je zadržení na jeden až šest měsíců s tím, že po uplynutí této doby může být vazba obnovena, a to na neurčitou dobu. (Nejdéle si bez obvinění či soudního řízení odseděl Mazen Natsheh, který takto strávil ve vězení dohromady 10,5 let). Příkazy k administrativní vazbě jsou vydávány na základě tajných informací, k nimž nemá přístup ani zadržený ani jeho obhájce. Administrativní vazba je sice povolena mezinárodním právem, nicméně by měla být používána pouze v krajní situaci a posuzována jednotlivě případ od případu. Vazba nemá v žádném případě sloužit jako náhrada za trestní stíhání v případě důkazní nouze. Je očividné, že tomu tak není v případě Izraele, který administrativní vazbu systematicky nadužívá.

Od počátků druhé intifády v roce 2000 se počet zadržených v administrativní vazbě začal zvyšovat. Těsně před začátkem druhé intifády Izrael zadržoval pouze 12 vězňů v administrativní vazbě. K březnu 2003 bylo administrativně zadržováno více než tisíc vězňů. Mezi lety 2007—2011 bylo vydáno 8 157 příkazů administrativní vazby. Aktuálně je zadržováno bez vznesení obvinění anebo zahájení soudu 170 osob.

Další informace:
czech.ism@gmail.com
ism-czech.org

Souvisejíci informace:
17. duben — Den palestinských politických vězňů

Výzva k psaní dopisů vězňům
https://ism-czech.org/2013/04/16/dopisy-veznum-letters-to-prisoners/

Mezinárodní kampaň za ukončení administrativní vazby
http://stopadcampaign.com/
http://stopadcampaign.com/?p=266
http://stopadcampaign.com/?p=271

Addameer, asociace na podporu vězňů a lidských práv
http://addameer.org/

Organizace na obranu práv dětí DCI-Palestine
http://dci-palestine.org/

This entry was posted in Akce, Kampaně and tagged , . Bookmark the permalink.