Richard Falk: Akram Rikhawi a sága palestinských hladovkářů

Profesor mezinárodního práva a mezinárodních vztahů Richard Falk vyzývá k podpoře palestinských vězňů a hladovkářů. Ve svém textu se připojuje k výzvě lidskoprávních organizací Addameer a Physicians for Human Rights-Israel. Falk dále apeluje na občany po celém světě, aby zasílali dopisy izraelským činitelům a vyzvali je ke splnění požadavků zmíněných organizací. Zveřejňujeme zkrácenou citaci textu.

9. července 2012 | Richard Falk

Vytrvalost palestinských hladovkářů mě šokuje ze dvou důvodů:

  • Protože tato extrémní vyjádření morální svobody alarmují všechny, kdo se rozhodnou vystavit své vědomí realitě hrubých zatýkání, věznění a vyšetřovacích procedur, kterými musí trpět mnoho Palestinců žijících pod izraelskou okupací;
  • a protože světová média, zahraniční vlády, OSN či Arabská liga sotva berou tyto události na vědomí – události, které – kdyby k nim došlo v jiných zemích – by vyprovokovaly vlny rozhořčení a sympatií a, v závislosti na geopolitické vypočítavosti, pokryteckých výzev k zavedení norem o „zodpovědnosti chránit“.

„Můj strýc se rozhodl a my ho podporujeme, protože žijeme jen jednou. Buď budeme žít důstojně, nebo zemřeme v boji za naši důstojnost.“ Yasmína, Akramova neteř a adoptovaná dcera

  • Tyto odvážné činy nenásilného odporu proti nespravedlnosti inspirovaly Palestince a mnoho dalších, kdož si svou důstojnost zachovávají ve velmi těžkých a nehumánních podmínkách.
  • Západní země a západní nevládní organizace, které o sobě tvrdí, že jsou šampiony v humanitární diplomacii, s opovržením zavrhují morální a politické výzvy přednesené těmito hladovkáři.
  • Navzdory zlomyslnému opomíjení vrhli hladovkáři jasné světlo na nezákonnost a krutost izraelských postupů při zatýkání a vyšetřování a na vězeňské podmínky, a tím zvýšili povědomí o této dimenzi dlouhodobé izraelské okupace Palestiny.
  • S tímto vědomím se dostavuje zodpovědnost, včetně jednání na podnět organizací jako Addameer a Physicians for Human Rights-Israel, které vyzývají k odeslání požadavku na propuštění Akrama Rikhawiho izraelským zodpovědným orgánům.

Informace o peticích, které lze podepsat na podporu palestinských vězňů naleznete v češtině zde nebo anglicky zde. Aktuální stav palestinských hladovkářů lze sledovat na webu organizace Addameer či na jejich twitteru. Společná zpráva a požadavky organizace Addameer a PHR-IL zde.

This entry was posted in Vězni and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.