Palestinští vězni zahájili protestní hladovku

9. října 2011 | The Palestine Monitor

V pondělí 3. října, týden poté, co palestinští vězni započali protestní hladovku proti poměrům v izraelských věznicích, se ve městech na Západním břehu a v Gaze konaly solidární demonstrace.

Palestinská tisková agentura Ma’an informovala, že největšího protestu, který se konal v Nábulusu, se zúčastnilo 2000 Palestinců, demonstraci v Gaze jich přišla podpořit zhruba tisícovka.

V Ramalláhu se několik stovek demonstrantů sešlo na Náměstí Yassera Arafata. Příbuzní vězněných Palestinců měli na rukou symbolické řetězy a drželi fotografie svých blízkých.

Hladovka a kampaň neposlušnosti byla zahájena 27. září. Vězni z Lidové fronty za osvobození Palestiny (PFLP) tak protestovali proti nárůstu represivních opatření, zaváděných Izraelskou vězeňskou službou (IPS). K protestujícícm z PFLP se od té doby přidali další spoluvězni.

Kromě časově neomezené hladovky se část vězňů připojila k částečným hladovkám. Vězni se rovněž odmítají podřídit některým pravidlům IPS, jako je například nošení vězeňských uniforem nebo účast na kontrolních nástupech.

Více informací o palestinských vězních naleznete zde.

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.