Demolice domu v Beit Kahlil: Izraelská armáda střílela granáty se slzným plynem

6. října 2011 | International Solidarity Movement

Dne 6. října v 5 hodin ráno přišlo přibližně 30 ozbrojených vojáků provést demolici domu ve vesnici Beit Kahlil. Vojáci vzbudili rodinu, která v tu dobu spala uvnitř, a informovali ji o rozhodnutí zbourat jejich dům. Zároveň prohlásili celou oblast za uzavřenou vojenskou zónu se zákazem vstupu. Když na místo dorazil Ahmad Abdel Hussan Din, majitel domu, informoval vojáky o podané žádosti jeho právníků o odklad demolice u izraelského soudu, dokud nedostane oficiální odpověď na svoji žádost o stavební povolení. Reakce vojáků však byla zamítavá.

Jeden ze členů rodiny k této situaci řekl: „Proč potřebujeme povolení izraelských úřadu zde stavět? Toto je Palestina a palestinské území. Ačkoliv zdejší oblast je považována izraelskými úřady za „Oblast C“, já jejich autoritu neuznávám a toto je dle mě jen byrokratický způsob sloužící k postupnému rozkrádání země.“

Zatímco se buldozer pustil do práce, další vesničané se snažili zabránit demolici házením kamenů. Vojáci jim v přístupu k místu demolice bránili házením akustických výbušek a střílením granátů se slzným plynem.
Během protestu jeden ze slzných granátů rozbil okno jednoho domu a vletěl dovnitř. Tři ženy a čtyři děti musely být převezeny do nemocnice poté, co se uvnitř domu nadýchaly slzného plynu. Další dvě osoby byly zraněny přímým zásahem granáty. Jedno zranění si vyžádalo tři stehy.

Vesnice Beit Kahlil je rozdělena údolím, kterým vede silnice do Hebronu. V roce 2009 byl na všechny domy, nacházející se na stejné straně údolí, jako izraelská vojenská základna, vydán demoliční výměr. Včetně domu Omara Abdel Dina se to týkalo 15 domů, obývaných stovkou vesničanů.

Jeden ze sousedů řekl: „Když jsme viděli izraelské vojáky s buldozery, byli jsme samozřejmě šokováni a báli jsme se, že se chystají zničit všechny naše domy.“

V roce 2011 bylo v okolí Hebronu zbouráno 14 domů. 104 Palestinců se ocitlo bez přístřeší, včetně 50 nezletilých dětí. Oblasti C a B jsou oblasti, kde Palestinci potřebují stavební povolení izraelských úřadu. Tyto oblasti představují 83% Západního břehu.

Podle izraelské civilní správy je 93% procent žádostí o stavební povolení zamítnuto. Mnoho Palestinců se tak ani neobtěžuje žádost podat, protože dopředu vědí, že budou odmítnuti.

This entry was posted in Fotogalerie, Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.