V obrazech: Jak to vypadalo na okupovaných územích v den podání žádosti do OSN

24. září 2011 | Mezinárodní hnutí solidarity

23. září se stalo historickým dnem pro Palestince na celém světě i na okupovaných územích. Palestinská samospráva předložila žádost o uznání Palestiny jako 194. člena Valného shromáždění OSN. Zatímco politici a diplomaté diskutovali, Palestinci na okupovaných územích čelili důsledkům trvající ilegální okupace.

Qualandia:

Demonstrace na podporu palestinské žádosti začala krátce po polední modlitbě. Okolo 17. hodiny se jí účastnilo již na 200 Palestinců. Mnoho izraelských vojáků, povolaných k potlačení demonstrace, bylo oblečeno v černých uniformách, což značí příslušnost ke speciálním jednotkám. Podruhé v tomto týdnu použili v Qualandii vojáci speciální sirénu, jejíž vysoká hlučnost má odradit demonstranty od shromažďování se. Dále vojáci proti demonstrantům použili granátomet na slzný plyn, namontovaný na vojenském vozidle, který je schopen vystřelit v jedné dávce 10 granátů se slzným plynem. Vzhledem k omezenému prostoru mezi vojenským kontrolním stanovištěm Qualandia a uprchlickým táborem bylo pro demonstranty nemožné uniknout mračnům slzného plynu.

Qualandia

Poté se příslušníci speciálních jednotek rozběhli do útoku po celé ulici a začali střílet gumové projektily do zad demonstrantů, snažících se uniknout slznému plynu. Pracovníci Červeného půlměsíce odhadují, že nejméně 30 lidí bylo zraněno. Jeden člověk utrpěl poranění hlavy poté, co byl zasažen gumovým projektilem. Ještě ve 20:30 vojáci čas od času vystřelili z hlídkové věže na kontrolním stanovišti granát se slzným plynem, až se nakonec demonstranti rozešli.

Qualandia

Qualandia

Nabi Saleh:

Jakmile se po poledních modlitbách sešli lidé na nenásilné demonstraci, téměř okamžitě na ně izraelští vojáci zaútočili slzným plynem a gumovými projektily. Armáda zde nasadila i vodní dělo – „skunka“ a taktéž speciální sirénu, která vydává nepříjemný hlasitý zvuk. Protože zde byli vojáci velmi blízko od pokojných demonstrantů (cca. 16-20 metrů), stříleli po lidech na krátkou vzdálenost nízko nad zemí do oblasti nohou. Čtyři demonstranti byli zraněni, stejně tak francouzský fotograf, jehož zasáhl do nohy vystřelený granát se slzným plynem.

Nabi Saleh

Nabi Saleh

Nabi Saleh

Nabi Saleh - zraněný francouzský fotograf

Qusra:

Po skončení páteční modlitby obyvatelé Quasry zjistili, že izraelští osadníci z nedaleké ilegální osady právě ničí jejich olivovníky připravené ke sklizni. Jakmile se vesničané snažili chránit svůj majetek, na místo dorazili izraelští vojáci a za účelem ochrany osadníků zaútočili na vesničany. Essam Aoudhi byl zabit poté, co ho izraelský voják zblízka střelil ostrou municí do hrudníku. Další vesničané utrpěli zranění od gumových projektilů a granátů se slzným plynem.

Quasra

Quasra

Quasra

Quasra

Quasra

 

 

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.