Izraelci se chystají na palestinské demonstranty. Nasadí i ‚skunka‘

13. září 2011 | Břetislav Tureček, Český rozhlas

Už příští týden se má OSN zabývat palestinskou žádostí o uznání nezávislosti. Zatím není jisté, zda a v jaké formě nakonec hlasování v New Yorku proběhne. V každém případě se ale očekává, že na Blízkém východě to může vést k bouřlivým projevům nadšení, nebo také frustrace. Izrael navíc tvrdí, že může dojít na rozsáhlé arabské násilnosti. K potlačování demonstrací si izraelská policie chystá také málo známou zbraň s velmi trefným názvem skunk.

Izraelská armáda 'skunka' pravidelně nasazuje například v Bil'inu

„Nepamatuji si přesně, kdy to použili poprvé, bylo to před několika lety. Vypadá to jako obyčejné vodní dělo, které znáte v Evropě. Místo vody ale na lidi vysokou rychlostí stříká neuvěřitelně páchnoucí tekutinu. Připomíná něco mezi hnijící zdechlinou a lidskými výkaly. Spousta lidí ze zápachu zvrací, a co je horší, zůstává to řadu týdnů v oblečení i na kůži,“ vzpomíná izraelský aktivista Jonatan Pollack, který se pravidelně účastní protestů proti budování izraelské separační zdi na okupovaných územích.

Jenom při demonstracích proti tomuto zabírání palestinských pozemků zabila izraelská armáda a policie v uplynulých letech 21 lidí. Zbraň zvaná skunk má být přijatelnější formou, jak protesty omezit – účastníky má rozehnat, a přitom neohrožovat na životě.

„Je to možnost používaná izraelskou policií a pohraniční policií. Pouze tehdy, když dochází k násilným protestům. Umožňuje nám to efektivně zabránit házení kamení na policisty,“ vysvětluje policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

Izraelský aktivista Pollack ale tvrdí, že bezpečnostní síly používají skunka i proti nenásilným protestům, a to i v palestinských vesnicích.

„Často to Izraelci záměrně stříkají okny do domů a ty jsou pak řadu týdnů prostě neobyvatelné. Zejména pro muslimy je to velmi ponižující. Ten zápach neubližuje, ale pokořuje,“ dodává aktivista.

Po Jeruzalémě jezdí už několik týdnů bílá policejní auta s vodními děly, doplněná o nevšední tabulku Autoškola. Izrael očekává v době tahanic o palestinskou státnost velké demonstrace, a zjevně nemá dostatek řidičů pro tyto kolosy. Už brzy se ukáže, nakolik byl jejich výcvik potřebný a oprávněný.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.