Flotila svobody II: Francouzská loď Dignité vyplula z Řecka, do Gazy má dorazit v úterý odpoledne

16. července 2011 | Tisková zpráva, Freedom Flotilla II – Stay Human

Francouzská loď Dignité/Karama (Důstojnost) vyplula v sobotu 16. července 2011 kolem půl deváté večer s deseti pasažéry na palubě z řeckého ostrova Kastellorizo a vydala se směrem na jih. Zbývající lodě, které tvořily Flotilu svobody II, jsou stále drženy v několika řeckých přístavech, ať už následkem byrokratických obstrukcí, sabotáží, odebrání vlajek nebo jiných nepředvídaných skutečností.

Dignité, která pluje pod francouzskou vlajkou, opustila ostrov Korsika dne 25. června 2011 a v posledních týdnech se zdržovala v řeckých vodách. Ty v sobotu opustila a doposud nebyla pronásledována řeckou pobřežní hlídkou ani námořnictvem.

Mezi pasažéry na palubě jsou Jean Claude Lefort, bývalý francouzský člen Evropského parlamentu, Jacqueline Le Corre, členka Francouzské komunistické strany a další zástupci kanadských, francouzských, řeckých a švédských iniciativ, které tvořily Flotilu svobody II. Kromě nich je na palubě i izraelská novinářka a reportérka pro deník Haaretz Amira Hass a tým televizní stanice Al-Jazeera.
 
Ostrov Kastellorizo leží na východě řeckého souostroví, jen několik mil od turecké pevniny. Velká část obyvatel ostrova uprchla během druhé světové války do Gazy, kde zůstala po několik let. Současný starosta ostrova, Paul Panigiris, se narodil v Gaze a stejně jako mnoho dalších obyvatel Kastelloriza cítí silnou solidaritu s lidem, který je kdysi přijal a nyní žije pod blokádou.

Vyplutí lodi Dignité není „mini-verzí“ Flotily svobody II, ale první vlnou, která bude následována dalšími. Je to zpráva izraelské vládě, mezinárodní komunitě a lidu v obležené Gaze: Hnutí za svobodnou Gazu a koalice Flotila svobody II své aktivity nevzdají, dokud nebude ukončena nehumánní a nelegitimní blokáda Gazy.

Gazo, připlouváme!

 
www.freegaza.org
www.witnessgaza.com
www.freedomflotilla.eu
 
——
Pasažéři na palubě Dignité 

Stéphan Corriveau, koordinátor Kanadské lodi do Gazy
 
Dror Feiler, mluvčí iniciativy Loď do Gazy – Švédsko, prezident organizace Evropští židé za spravedlivý mír, umělec, hudebník, skladatel

Jérôme Gleizes, Francie, Europe Ecologie Les Verts
 
Jacqueline Le Corre, Francie, lékařka, Collectif 14 pomoci palestinskému lidu, členka Francouzské komunistické strany
 
Jean Claude Lefort, bývalý člen Evropského parlamentu, člen Francouzské komunistické strany
 
Claude Léostic, mluvčí organizace Un bateau français pour Gaza
 
Yamin Makri, Francie, Collectif 69 pomoci palestinskému lidu
 
Omeyya Naoufel Seddik, Tunis, Fédération des Tunisiens pour une citoyenneté des deux rives (FTCR, Tuniská federace za občanství z obou břehů), Ligue tunisienne des Droits de l’Homme (LTDH, Tuniská liga za lidská práva), doktorát v oboru politologie
 
Thomas Sommer-Houdeville, mluvčí Un bateau français pour Gaza, výzkumník v oboru politologie, Blízkovýchodní studia na Institut francais du proche Orient
 
Vangelis Pissias, mluvčí iniciativy Loď do Gazy – Řecko, profesor na Národní technické univerzitě v Aténách
 
Amira Hass, izraelská novinářka – Haaretz
 
Ayyache Derradji, novinář televize Al Jazeera
 
Stéphane Guida, kameraman televize Al Jazeera
 
Hilaire Folacci, námořník
 
Yannick Voisin, kapitán
 
Jo Leguen, navigátor

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.