Amnesty International: Izraelský zákon proti bojkotu je útokem na svobodu projevu

13. července 2011 | Amnesty International

Mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International vydala v tomto týdnu zprávu, ve které upozorňuje, že izraelský zákon proti bojkotu “povede k porušování práva na svobodu projevu těch, kdo k bojkotu vyzývají.”

Zákon schválený izraelským Knessetem (parlamentem), který činí z bojkotů proti státu Izrael nebo jeho koloniím na Západním břehu Jordánu trestný čin, bude mít děsivý dopad na svobodu projevu v Izraeli, uvedla dnes organizace Amnesty International.

Tento kontroverzní zákon, který byl schválen v pondělí 11. července, činí z politicky motivovaných výzev k ekonomickému, kulturnímu nebo akademickému bojkotu jednotlivců nebo institucí v Izraeli či na okupovaných palestinských územích (OPÚ) trestný čin. Kdokoliv, kdo k bojkotu vyzývá, může čelit trestnímu stíhání nebo finanční pokutě.

Podporovatelé zákona, který byl původně předložen členem Knessetu a předsedou koalice Ze’evem Elkinem v červenci 2010, se jasně vyjádřili, že jedním z hlavních cílů tohoto zákona je trestat ty, kdo využívají bojkot ke kampaním proti izraelským nelegálním koloniím na OPÚ nebo k informování o pokračujícím porušování práv Palestinců.

“Navzdory tvrzením jeho zastánců o opaku je tento zákon do očí bijícím pokusem o potlačení pokojného odporu a kampaní skrze útok na právo na svobodu projevu, které musí ctít všechny vlády,” řekl Philip Luther, zástupce ředitele Amnesty International pro Blízký východ a severní Afriku.

“Širokou definici bojkotu lze vztáhnout na kohokoliv, kdo využívá tohoto nenásilného prostředku odporu ke kritice jednotlivců nebo institucí zapojených do porušování lidských práv nebo mezinárodního práva v Izraeli nebo na OPÚ.”

Zákon, který byl podporován a propagován vládou premiéra Netanjahua, byl schválen poměrem 47 hlasů ku 36, přestože nejvýznamnější právní poradci Knessetu a nejvyšší státní zástupce uvedli, že “byl na hranici protiprávnosti”. Několik izraelských lidskoprávních nevládních organizací naznačilo, že zákon plánují zpochybnit u izraelského Nejvyššího soudu.

Při podání žaloby nebude podle schváleného zákona třeba prokázat, že výzva k bojkotu způsobila skutečné škody. Soudy budou moci uložit jednotlivcům nebo organizacím vyzývajícím k bojkotu náhradu škod bez ohledu na to, zda škody nastaly či bez ohledu na jejich skutečnou výši.

Zákon také umožňuje ministru financí zrušit daňové úlevy nevládním organizacím, které vyzývají k bojkotu, což ohrožuje dotace, na kterých závisí mnoho izraelských lidskoprávních organizací. Společnosti nebo organizace, které se zapojí do bojkotu, mohou rovněž být vyloučeny ze soutěží o státní zakázky.

Toto je jen jeden z mnoha zákonů nedávno schválených nebo diskutovaných v Knessetu, které byly kritizovány izraelskými lidskoprávními nevládními organizacemi kvůli omezování svobody projevu, omezování práce organizací izraelské občanské společnosti nebo práv palestinských občanů a jejich politických představitelů.

Izraelská politika zakládání kolonií na okupovaném Západním břehu Jordánu, včetně Východního Jeruzaléma, představuje porušení IV. Ženevské konvence a je podle statutu Mezinárodního soudního dvora považována za válečný zločin.

Amnesty International opakovaně vyzývala izraelské orgány, aby ukončily výstavbu osad, což by představovalo první krok na cestě k úplnému odstranění protiprávních izraelských kolonií z okupovaných palestinských území.

Amnesty International nezaujala žádné stanovisko k bojkotům kdekoli na světě, ale obává se, že tento zákon povede k porušování práva na svobodu projevu těch, kdo k bojkotu vyzývají.

This entry was posted in Píše se jinde and tagged . Bookmark the permalink.