Palestinští rybáři vystaveni střelbě ve vodách Gazy

1. června 2011 | International Solidarity Movement – Gaza

Když Ramadan Zidan (51) a jeho syn Mohamed (20) včera v časných ranních hodinách vypluli z přístavu v Gaze, neplánovali doplout daleko, měli v úmyslu lovit ryby nedaleko přístavu. Po zhruba hodinu a půl šlo vše bez problémů, bylo krásné ráno a rybáři doufali, že je čeká úspěšný den.

Izraelský vojenský člun ohrožuje palestinské rybáře (ilustrační foto)

Když se k nim v 8.30 ráno začal poprvé přibližovat izraelský hlídkový člun, nepřikládali tomu větší význam. Nacházeli se totiž v limitu tří námořních mil od přístavu, který Izrael na palestinské rybáře uvalil. Vojáci však začali nečekaně střílet jejich směrem. Loď nebyla zasažena a izraelský vojenský člun odplul, rybáři se tedy mohli vrátit ke své práci.


Palestinští rybáři vysvětlují důsledky omezení, která Izrael uvalil na
rybolovv Gaze (ilustrační foto)

Po chvíli však zjistili, že se člun otočil a znovu míří k nim. Vojáci opět zahájili střelbu. Příď rybářské lodi utrpěla několik zásahů, načež izraelští vojáci oznámili členům posádky, že jsou zatčeni. Ze strachu, že pokud vojáci loď zkonfiskují, bude buď poškozena, k čemuž běžně dochází, nebo ji izraelské úřady odmítnou vrátit, nastartovali rybáři motor a začali se vracet směrem k přístavu.

Vojáci začali střílet na motor lodi, který přes několik zásahů jako zázrakem nepřestal fungovat a rybářům se podařilo se v bezpečí vrátit do přístavu. Doufají, že se jim podaří loď brzy opravit a vrátit se k rybaření, jelikož nemají žádný jiný způsob, jak uživit své rodiny.

Mapa zobrazující limity pro rybaření a nárazníkovou zónu, uvalené Izraelem na obyvatele Gazy:

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.