Do Gazy zamíří výroční flotila, Izrael chystá zásah

2. června 2011 | Deník Referendum

Rok po izraelském útoku na aktivistickou flotilu s humanitární pomocí se chystá do Gazy další velký konvoj. Vojáci dostali opět příkaz jej zastavit, tentokrát se ale na akci důsledně připravují. Různé komise se zatím stále snaží loňský incident objasnit.

Turecká Mavi Marmara, známá již z první plavby, kotví na Bosporu. Na boku transparent s tvářemi zabitých. Foto Jásín Onat, flickr.com

Patnáct lodí s patnácti sty pasažéry, tunami léků, drogistického zboží a stavebního materiálu by mělo v průběhu nejbližších týdnů opět zformovat ve Středozemním moři konvoj a vyrazit do Pásma Gazy. Podobně jako na konci minulého května chce i tentokrát flotila proplout izraelskými vodami a prorazit blokádu, které palestinská enkláva čelí od roku 2007.

Loňská plavba takzvané Flotily svobody skončila 31. května zásahem izraelských speciálních jednotek. Bylo zabito devět tureckých aktivistů.

Podle agentury Reuters se izraelští vojáci chystají zasáhnout i nyní. Minulá akce jim ale vynesla celosvětovou kritiku, a tak se letos důkladně připravují.

Amos Harel v deníku Haarec popisuje různá školení ve zvládání agresivního davu, technikách zásahu bez použití střelných zbraní a zvládání konfliktu smírnou cestou. Podle bývalého náčelníka izraelského generálního štábu Gabiho Aškenáziho však bývají v podobných zásahových komandech přítomni i odstřelovači, kteří mívají povoleno „předejít střelbou ohrožení života ostatních vojáků“.

Samotný izraelský premiér Netanjahu se nechal slyšet, že by rád předešel jakémukoliv incidentu diplomatickou cestou. Podle agenturního komentáře tím zřejmě mínil možnost, že by flotila přistála v některém z egyptských přístavů a náklad do Gazy dopravila přes přechod Rafáh. Ten je od minulého týdne otevřený.

Členové mezinárodní koalice propalestinských a charitativních organizací, která flotilu vypravuje, však vnímají narušení blokády jako symbolicky důležitý akt, a tak ke konfrontaci nejspíše opět dojde. I sám Benjamin Netanjahu již uvedl, že ten, kdo odmítne uposlechnout příkazu izraelského námořnictva, vystaví sebe i okolí riziku použití síly.

Celý článek si můžete přečíst zde.

This entry was posted in Píše se jinde, Zprávy and tagged , , , . Bookmark the permalink.