Kosmetická firma Lush a kapela Coldplay podpořily nahrávku „Svobodu pro Palestinu“

7. června 2011 | Lush a Haaretz

Kosmetická firma Lush a kapela Coldplay podpořily na svých stránkách nahrávku „Svobodu pro Palestinu“, která byla vydána 3. června. Členové Colplay umístili link na stránky projektu na svém facebookovém profilu, Lush zařadila výzvu k podpoře skladby mezi své etické kampaně.

Nahrávka vychází v době, kdy se stále více diskutuje o nutnosti kulturního bojkotu vůči Izraeli jako způsobu, jak jeho vládu přimět k dodržování mezinárodního práva a práva Palestinců na sebeurčení. Ke kulturnímu bojkotu se již přidala celá řada umělců, kteří odmítli vystoupit v Izraeli nebo svá již naplánovaná vystoupení zrušili, včetně nedávno zesnulého Gila Scotta Herona, Elvise Costella, Carlose Santany, Rogera Waterse nebo skupin jako The Pixies, The Klaxons a Gorillaz.

Lush na svém webu uveřejnila následující text (který přinášíme ve zkrácené verzi):

„Cílem nahrávky je zvýšit povědomí o izraelské okupaci Palestiny a jí způsobené chudobě a porušování lidských práv. Na jejím vydání se podíleli hudebníci jako je Maxi Jazz ze skupiny Faithless, Jamie Catto z 1 Giant Leap ale i sbory z Jižní Afriky nebo Londýna, spolu s umělci a umělkyněmi z celého světa.

Projekt se zrodil poté, co se kytarista Faithless, Dave Randall, nedávno vrátil ze Západního břehu Jordánu. To, čeho tam byl svědkem, jej přesvědčilo, že situace většiny Palestinců, kteří žijí pod nelegální izraelskou okupací, je nejméně tak špatná jako podmínky, v nichž muselo žít černošské obyvatelstvo Jižní Afriky za éry apartheidu. Inspirací se mu stala klasická nahrávka kapely Special AKA „Svobodu pro Nelsona Mandelu“, která byla pro mnoho lidí impulzem pro zapojení se do boje proti apartheidu.

Katastrofa, jíž čelí palestinský národ, je jednou z nejdůležitějších součástí současného globálního boje za spravedlnost. Již třetí generace palestinských dětí vyrůstá v uprchlických táborech (ať už na území Palestiny nebo mimo něj), jejichž obyvatelé žijí v chronické chudobě a je jim odpíráno právo na návrat do svých původních domovů. Stovky tisíc Palestinců, žijících na území Izraele, čelí diskriminaci v přístupu k veřejným službám, vlastnickým právům a pracovním příležitostem. Situace těch, kteří žijí na okupovaných palestinských územích je kritická. Izraelská blokáda Gazy uvalila 1,5 milionu jejích obyvatel do života v chudobě v míře, jaká je charakteristická pro subsaharskou Afriku. Byla zde uměle vytvořena humanitární katastrofa, jejíž řešení je v nedohlednu.

Toto jednání je nelegální z hlediska mezinárodního práva. Přesto žádná západní vláda dosud neprojevila ochotu přimět Izrael k odpovědnosti za jeho zločiny. Namísto toho zejména vlády Spojených států a Velké Británie neustále odměňují Izrael za jeho agresi ekonomickými výhodami a těsnějšími politickými vztahy. Z tohoto důvodu je na obyčejných lidech po celém světě, aby jednali.

Pokud se tato nahrávka dostane do oficiálních hitparád, bude pro mainstreamová média těžké ji ignorovat nebo podrobovat její poselství cenzuře. Přispěje tak ke zvýšení povědomí o situaci v Palestině a pomůže lidem v boji za práva Palestinců. Bude rovněž nepřehlédnutelným signálem vládám západních zemí a všem, kdo Izrael ekonomicky nebo politicky podporují, že obrovské množství lidí po celém světě žádá ukončení izraelské okupace Palestiny a útlaku jejích obyvatel.“

Nahrávku je možné zakoupit na iTunes a HMV digital. Veškeré zisky budou věnovány britské charitě War on Want, za účelem podpory jejích projektů v Palestině. Účelem nahrávky ovšem není sbírka finančních prostředků. Je jím pokus o to, k čemu nás vyzýval palestinský akademik a aktivista Edward Said – použití síly kultury proti kultuře moci.

Více informací o nahrávce, včetně videa, naleznete na stránkách www.freedomoneworld.com.

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.