Palestinský mladík zraněn u hranic Gazy

7. června 2011 | International Solidarity Movement

Mohammed Kafarna (19) byl zasažen šrapnelem ostrého náboje během pravidelné nenásilné demonstrace u města Beit Hannoun, na severu pásma Gazy. Podle ošetřujícího lékaře měl Mohammed v těle tři kovové úlomky – jeden v krku, další dva pak ve stehně a v břiše. Mohamed je ve stabilizovaném stavu a během dalších 24 hodin, po které bude monitorován, se lékaři rozhodnou, zda operovat nebo ne.

Mohammed se v době incidentu účastnil demonstrace, která se pravidelně koná již po tři roky. Tamer Zaleen, člen Místní iniciativy v Beit Hannoun, která protestní akce organizuje, byl rovněž přítomen. “Byli jsme zhruba 150 metrů od hranice, stáli jsme na vyvýšeném místě. Byla vystřelena varovná střela a poté další, která dopadla daleko blíže. Šrapnel z této střely zasáhl Mohammeda do krku.”

Eba’a Razeq, blogerka z Gazy, která se demonstrace také zúčastnila, dodává: “Mohammed křičel, ‘Byl jsem raněn!’, ale my jsme nerozuměli, co se dělo. Pak začal utíkat směrem k autu a když k němu doběhl, omdlel.”

Cílem demonstrace je protest proti Izraelem uvalené “nárazníkové zóně“, která místním obyvatelům zabraňuje v přístupu k půdě nacházející se v okruhu 300 metrů od hranice s Izraelem. Ti, kteří do této zóny vstoupí, i pokud to jsou majitelé této půdy, často čelí střelbě ze strany izraelské armády.

Zaleen dodal: “Toto bylo poprvé od roku 2008, kdy tyto nenásilné demonstrace začaly, co byl někdo zraněn, ale nás to nezastaví. Toto je zemědělská půda! Je to naše půda a my nemáme strach.”

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.