Demonstrace palestinských uprchlíků k 5. červnu: 22 mrtvých a 360 raněných

6. června 2011 | International Solidarity Movement

Dne 5. června bylo dle posledních zpráv při nenásilných protestech zabito 22 civilistů a dalších 360 jich bylo zraněno. Izraelští vojáci použili ostrou střelbu proti demonstrantům, kteří si na území Západního břehu Jordánu, v pásmu Gazy a podél hranice se Sýrií připomínali výročí takzvané Naksy – izraelské okupace pásma Gazy a Západního břehu Jordánu, jejímž následkem bylo v roce 1967 z jejich vlasti vyhnáno 300 000 palestinských uprchlíků.


Na Západním břehu se Mezinárodní hnutí solidarity připojilo ke stovkám Palestinců a izraelských a mezinárodních aktivistů, kteří demonstrovali u izraelského vojenského kontrolního stanoviště Qalandia, poblíž Ramalláhu. Protest trval zhruba 7 hodin a setkal se s násilným a nepřiměřeným zásahem izraelské armády, která po celou dobu střílela po demonstrantech slzným plynem a pogumovanými ocelovými náboji.

Armáda, která zaujala pozice před kontrolním stanovištěm, v přilehlých ulicích a na střechách okolních okupovaných domů, začala po demonstrantech střílet v okamžiku, kdy se začali přibližovat ke kontrolnímu terminálu a zatlačila je zpět do ulice. Zasahující vojáci nevěnovali žádnou pozornost bezpečnosti protestujících a projektily se slzným plynem stříleli přímo do lidí i do kolem projíždějících aut, což mělo za následek zhruba 90 raněných.

Na Západním břehu se konaly další protesty, například v Hebronu nebo ve vesnici Al Wallajeh, odkud nebyla hlášena žádná zranění. V Gaze protestovaly stovky palestinských uprchlíků před hraničním přechodem Eretz, v blízkosti Beit Hannoun.

V oblasti u hranic se Sýrií použila izraelská armáda proti demonstrantům, kteří směřovali k okupovaným Golanským výšinám, ostrou střelbu. Podle posledních informací bylo zabito 22 neozbrojených účastníků protestu a 270 jich bylo zraněno. K tomuto zákroku došlo jen několik týdnů po široce kritizovaném použití nepřiměřeného násilí ze strany izraelské armády, kdy při demonstracích připomínajících výročí palestinské katastrofy, takzvané Nakby, zahynulo 15. května u hranic se Sýrií pět demonstrantů.

This entry was posted in Zprávy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.