Tisková zpráva: V Praze bude přednášet významný izraelský antropolog Jeff Halper

Praha, 30. srpna 2019 – Do Prahy přijíždí Jeff Halper, významný izraelský antropolog, zakladatel Izraelského výboru proti demolicím a autor několika knih, který zde přednese dvě veřejné přednášky, a to v úterý a středu 3. a 4. září 2019. Druhá akce bude spojena s vernisáží aktuálních fotografií české reportérky z Izraele a Palestiny.

V úterý 3. září 2019 od 19:00 na Novotného lávce 5, Praha 1 se koná přednáška na téma „Globalizace Palestiny a pacifikační průmysl“.

Přednáška se zaměří na technologie k pacifikaci obyvatelstva, které Izrael společně s novými zbraňovými systémy testuje na okupovaných palestinských územích a jako takto odzkoušené pak vyváží do světa. Halper čerpá z přímého a dlouhodobého výzkumu, který shrnul ve své poslední knize War Against the People: Israel, the Palestinans and Global Pacification (Pluto Press 2015)

Ve středu 4. září 2019 od 17:30 v Kampusu Hybernská, Hybernská 4, Praha 1 se koná přednáška na téma „Směrem k demokratickému státu v Palestině a v Izraeli“, která bude spojena s vernisáží fotografií z okupované Palestiny od Lucie Alistair.

Přednášky Jeffa Halpera se konají v angličtině, vstup na obě akce je volný.

Jeff Halper je izraelský antropolog, zakládající člen Izraelského výboru proti demolicím (Israeli Committee Against House Demolitions – ICAHD) a autor několika knih k tzv. izraelsko-palestinskému konfliktu. Vyučoval na univerzitách v Izraeli, USA, Latinské Americe a v Africe. Kromě mnoha jeho akademických a politických prací je autorem i řady dalších knih, jako jsou Between Redemption and Revival: The Jewish Yishuv in Jerusalem in the Nineteenth Century (Westview, 1991) či Obstacles to Peace: A Critical Re-framing of the Israeli-Palestinian Conflict (čtvrtá edice, 2009). Jeho vlastní cesta od sionismu k postsionismu je shrnuta v knize An Israeli in Palestine: Resisting Dispossession, Redeeming Israel (Pluto Press, 2008).

V roce 2006 byl Jeff Halper, spolu s palestinským intelektuálem a aktivistou Ghassanem Andonim, organizací American Friends Service Committee nominován na Nobelu cenu míru.

Lucie Alistair působila v letech 2018–2019 jako dobrovolnice v Jeruzalémě v rámci mise Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI), kde vedla s Jeffem Halperem několik rozhovorů.

Přednášky pořádá Lucie Alistair, Mezinárodní hnutí solidarity a Iniciativa Ne našim jménem – Za spravedlivý mír na Blízkém východě.

 

Související informace:

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.