Pozvánka na přednášku a debatu: Tvář současné okupované Palestiny, pátek 21. prosince v 17:00, Čítárna Unijazz, Jindřišská 5, Praha 1

Doporučujeme přednášku a debatu Terezy, která se před pár týdny vrátila ze Západního břehu Jordánu, kde pracovala pro křesťanskou organizaci EAPPI. Akce pod názvem “Tvář současné okupované Palestiny” se koná v pátek 21. prosince 2018 v 17:00 v Čítárně Unijazz (Jindřišská 5, Praha 1, Jindřišská pasáž, II. schodiště, 4. patro) a organizuje ji Čítárna Unijazz. Podrobnosti k akci na facebooku.

Vojenské checkpointy, separační zeď, demolice domů, zatýkání civilistů včetně dětí, uzavírky ulic, rozšiřování osad, násilí osadníků, slzný plyn a pogumované náboje, nedostatek vody a elektřiny. (Nejen) to je každodenní realita okupovaného Západního břehu a anektovaného Jeruzaléma. (Občasná) barmanka Unijazzu Tereza tam strávila s křesťanskou organizací EAPPI tři měsíce a monitorovala porušování lidských práv mimo jiné pro databázi OSN. Přijďte si poslechnout, jaké to je žít v okupaci. Bude mluvit o propracovaném systému okupace a o životních osudech Palestinců, se kterými se seznámila.

“Bude to depresivní a poučné,” uvádí k přednášce na facebooku Tereza.

Během doby, co Tereza pobývala na Západním břehu Jordánu napsala jeden článek česky (http://a2larm.cz/2018/11/pred-vojenskym-soudem-obnazena-izraelska-dystopie/) a jeden anglicky (http://www.pdsc.pl/?p=420). O beduínské vesnici Khan al Ahmar hovořila na místě s blízkovýchodním zpravodajem Českého rozhlasu Štěpánem Macháčkem (https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/zapadni-breh-jordanu-izrael-bourani-vesnic-reportaz_1811282107_jak).

Ekumenický doprovod v Palestině a Izraeli (EAPPI) – eappi.org

Program EAPPI (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel) je organizován Světovou radou církví (World Council of Churches) a funguje od roku 2002 na základě žádosti zástupců církví v Jeruzalémě. Mezinárodní týmy ekumenických pracovníků pracují na sedmi různých místech na Západním břehu a ve Východním Jeruzalémě.

Úkolem ekumenického doprovodu v Jeruzalémě je ochrana dětí před obtěžováním na cestě do školy, zaznamenávání průběhu demolic palestinských domů, monitoring checkpointů, které omezují pohyb Palestinců žijících na okupovaném Západním břehu a podpora izraelských a palestinských mírových iniciativ

Tereza se programu zúčastnila vůbec jako první Češka.

Pozvánka na facebooku Čítárny Unijazz:
https://www.facebook.com/events/2236607286581747/

This entry was posted in Akce, Píše se jinde and tagged , , , . Bookmark the permalink.