Pozvánka: Úvod do Gideona Levyho aneb Jak ukončit okupaci?, úterý 22. listopadu od 19:00, Klinika, Praha

Aktualizace 24/11: Děkujeme všem za účast a podnětnou debatu! Videa s přednáškami Gideona Levyho jsou nyní na kanálu youtube ISM ČR: 1) Přednáška o neudržitelnosti dvoustátního řešení pro Izrael/Palestinu (10 min.) v debatní společnosti Oxford Union; 2) přednáška ve Washingtonu o (ne)užitečnosti izraelské lobby (20 min) a 3) dokumentární film televize Al Jazeera Proti proudu (Going Against the Grain, 50 min.). Všechna videa jsou opatřena českými titulky.

Promítání a debata o významném izraelském novináři Gideonu Levym, který více než 30 let podává zpravodajství z okupovaných palestinských území a je autorem knihy The Punishment of Gaza (Potrestání Gazy, 2010). Večer avizuje návštěvu a přednášky tohoto novináře v Praze a Brně ve dnech 28.–30. listopadu.

Aktivizační večer se uskuteční v úterý 22. listopadu od 19:00 v Autonomním sociálním centru Klinika (Jeseniova 60, Praha – Žižkov). Na místě bude ukázka a prodej knih souvisejících s tématikou. Pozvánka na facebooku, děkujeme za její šíření.

gideon-levy-visit-palestine

Představíme Gideona Levyho a jeho novinářskou práci, promítneme videoukázky z jeho letošních přednášek v Británii a USA a uvedeme jeho hlavní argumenty. V debatě probereme základní témata týkající se okupace Palestiny a možných řešení na její ukončení. Zeptáme se, zda je stále možné dvoustátní řešení otázky Izraele a Palestiny a jaké důsledky by mohlo mít tzv. jednostátní řešení? V neposlední řadě představíme ve světě známou kampaň za bojkot Izraele (BDS), která byla vyhlášena palestinskou občanskou společností jako nenásilný tlak za ukončení okupace, za uznání práva na návrat palestinských uprchlíků a za rovná práva pro palestinské občany Izraele.

Debatovat budou členové Mezinárodního hnutí solidarity (ISM ČR). Videa v angličtině s českými titulky. Kromě představení knih souvisejících s tématikou budou k dispozici další informační materiály. Vstup zdarma.

Přednášky Gideona Levyho v Praze a Brně:
Praha | 28/11 18:00-21:00 | Masarykova kolej, Thákurova 1, Praha – Dejvice
Praha | 29/11 19:00-21:00 | FAMU, Praha
Brno | 30/11 18:45-21:00 | Katedra žurnalistiky FSS (5. patro), Joštova 10, Brno

Více informací brzy na https://ism-czech.org.

Pozvánka na první přednášku 28. listopadu: https://www.palestine.cz/cz/newsd-gideon-levy-v-praze-50-let-okupace-a-jak-ji-ukoncit a https://www.facebook.com/events/172200523243353/

Kdo je Gideon Levy?

going-against-the-grainGideon Levy – izraelský novinář a spisovatel, jehož rodiče pocházeli z Československa. Je redaktorem a členem redakční rady známého izraelského deníku Haaretz, ve kterém pracuje od roku 1982. Čtyři roky působil na pozici zástupce šéfredaktora. Již třicet let podává zpravodajství o izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a Gazy, dále je autorem politických úvodníků. Za svou práci získal řadu mezinárodních ocenění. V r. 2010 vyšla jeho kniha The Punishment of Gaza (Potrestání Gazy) a v r. 2013 o něm natočila televize Al Jazeera dokument pod názvem Going Against the Grain (Proti proudu). „Na popisu toho, co vidím přímo na místě, vůbec nic neměním. Je-li pravda radikální, budou potom radikální také mé texty,“ uvádí Gideon Levy.

Ocenění: V r. 2015 získal spolu s palestinským pastorem Mitrim Rahebem Cenu Olofa Palmeho; v r. 2012 obdržel Cenu za mír skrze média udělovanou Mezinárodní radou pro tisk a vysílání. V r. 2008 dostal od Nadace Anny Lindhové Novinářskou cenu Euro-Med za kulturní dialog; v r. 2003 získal v Německu společně s palestinským novinářem Daoudem Kuttabem Lipskou cenu za svobodu a budoucnost médií. V r. 1996 obdržel Cenu svazu izraelských novinářů a v r. 1996 Cenu asociace lidských práv v Izraeli.

Související odkazy:

Články v češtině:

Videozáznamy přednášek a vystoupení z tohoto roku:

This entry was posted in Akce and tagged . Bookmark the permalink.