Doporučujeme: Přednáška Gideona Levyho u příležitosti Mezinárodního dne solidarity s palestinským lidem, pondělí 28. listopadu od 18:00, Masarykova kolej, Thákurova 1, Praha – Dejvice

Událost roku a jedinečná příležitost vyslechnout si jeden z nejodvážnějších a nejdůležitějších hlasů současného Izraele:

gideon-levy_lecture

Pozvánka na facebooku zde a na stránkách palestinské ambasády zde. Doporučujeme: přijďte se seznámit s hlavními argumenty Gideona Levyho již v úterý 22/11 na Kliniku.

V pondělí 28. listopadu se v Praze v kongresovém centru Masarykovy koleje v Praze – Dejvicích koná připomínka Mezinárodního dne solidarity s palestinským lidem. Váženým hostem večera bude světoznámý izraelský novinář Gideon Levy, který bude mít přednášku na téma Padesát let okupace a jak ji ukončit. Mezi dalšími řečníky bude například zástupce Ministerstva zahraničních věcí ČR či palestinský velvyslanec v ČR.

Večer zakončí ochutnávka palestinské kuchyně. Akce je určena pro širokou veřejnost, přednáška i další projevy budou simultánně tlumočeny do češtiny. Vstup je volný.

Akci pořádá Společnost česko-arabská a Všeobecný svaz palestinských sdružení v Evropě ve spolupráci s Velvyslanectvím Státu Palestina.

Večer se koná u příležitosti Mezinárodního dne solidarity s palestinským lidem. Ten byl vyhlášen OSN v roce 1977 a oficiálně připadá na 29. listopad. Připomíná přijetí tzv. partičního plánu z roku 1947 na rozdělení historické Palestiny na dva státy. Oslavy tohoto dne se konají po celém světě, včetně hlavního sídla OSN v New Yorku.

V souvislosti s návštěvou izraelského novináře Gideona Levyho se budou konat další přednášky, a to v úterý 29. listopadu v 19:00 na FAMU v Praze (s tlumočením do češtiny) a ve středu 30. listopadu v 18:45 na katedře žurnalistiky Fakulty sociálních studií v Brně (pouze v anglickém jazyce).

Kdo je Gideon Levy?

going-against-the-grainGideon Levy – izraelský novinář a spisovatel, jehož rodiče pocházeli z Československa. Je redaktorem a členem redakční rady známého izraelského deníku Haaretz, ve kterém pracuje od roku 1982. Čtyři roky působil na pozici zástupce šéfredaktora. Již třicet let podává zpravodajství o izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a Gazy, dále je autorem politických úvodníků. Za svou práci získal řadu mezinárodních ocenění. V r. 2010 vyšla jeho kniha The Punishment of Gaza (Potrestání Gazy) a v r. 2013 o něm natočila televize Al Jazeera dokument pod názvem Going Against the Grain (Proti proudu). „Na popisu toho, co vidím přímo na místě, vůbec nic neměním. Je-li pravda radikální, budou potom radikální také mé texty,“ uvádí Gideon Levy.

Ocenění: V r. 2015 získal spolu s palestinským pastorem Mitrim Rahebem Cenu Olofa Palmeho; v r. 2012 obdržel Cenu za mír skrze média udělovanou Mezinárodní radou pro tisk a vysílání. V r. 2008 dostal od Nadace Anny Lindhové Novinářskou cenu Euro-Med za kulturní dialog; v r. 2003 získal v Německu společně s palestinským novinářem Daoudem Kuttabem Lipskou cenu za svobodu a budoucnost médií. V r. 1996 obdržel Cenu svazu izraelských novinářů a v r. 1996 Cenu asociace lidských práv v Izraeli.

Doporučujeme:

Související odkazy:

Články v češtině:

Videozáznamy přednášek a vystoupení z tohoto roku:

This entry was posted in Píše se jinde and tagged , . Bookmark the permalink.