Tisková zpráva: Českému aktivistovi hrozí deportace za účast na nenásilném občanském protestu v Hebronu vyzývajícímu prezidenta Obamu ke krokům za Palestinu

20. března 2013 | International Solidarity Movement, Hebron, okupovaná Palestina

obama hebronČeskému lidskoprávnímu pozorovateli hrozí společně s dalším Němcem a Dánem deportace. Izraelské úřady je tímto chtějí potrestat za dokumentování a účast na nenásilném pochodu za občanská práva v Hebronu na Západním břehu Jordánu. Zadržení budou mít společně se třemi palestinskými aktivisty soud ve čtvrtek 21. března.

Cílem demonstrace bylo poslat zprávu americkému prezidentu Baracku Obamovi, který ve stejný den přiletěl na státní návštěvu do Izraele. Palestinští a izraelští aktivisté měli na obličejích masky s tváří prezidenta Obamy a Martina Luthera Kinga a byli oblečeni v tričkách s nápisem „I have a dream“ (mám sen), ve snaze upozornit na současný palestinský boj za občanská práva a poukázat na politiku izraelského apartheidu. Mezinárodní aktivisté sledovali situaci za účelem zdokumentování tohoto nenásilného protestu.

Demonstranti přišli pokojně do ulice Shuhada v Hebronu, bezprostředně poté se na scéně objevila izraelská armáda a okamžitě napadla palestinské a izraelské aktivisty ve snaze je zatknout. Demonstranti byli napadeni a obtěžováni také extrémními pravicovými a proti-palestinskými izraelskými osadníky.

Společně se třemi Palestinci byli zadrženi tři zahraniční dobrovolníci z Česka, Německa a Dánska. Několik z nich bylo obviněno z napadení vojáků. Obvinění se nezakládá na pravdě, neboť se jednalo o zcela nenásilný pochod za občanská práva. Zadržení byli vyslýcháni policií na policejní stanici v osadě Givat Ha’avot a 21. března budou předvoláni před soud v Jeruzalémě.

Pozadí:
Hebron je druhým největším palestinským městem na Západním břehu Jordánu. Obývá ho na sto sedmdesát tisíc Palestinců, kteří jsou nuceni žít v systému apartheidu, které na ně uvalily izraelské úřady za účelem „zajištění bezpečnosti“ pro více než pět set izraelských osadníků žijících v několika nelegálních koloniích přímo ve starém městě Hebronu. Na jednoho osadníka připadají dva až tři izraelští vojáci, kteří systém segregace udržují. Ulice Shuhada, která se nachází v samém centru Hebronu, byla kdysi jeho hlavní obchodní ulicí. Od roku 1994 je do ulice zakázán přístup pro palestinská auta a od roku 2000 mají do ulice zakázán vstup všichni Palestinci.

Kontakt:
palsolidarity.org, czech.ism@gmail.com, ism-czech.org

Fotografie (facebook):
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.582801688396806.1073741888.136633479680298&type=1

Související informace:

Eva Nováková: Apartheid ve Svaté zemi (Deník Referendum, 2010)

This entry was posted in Zprávy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.