„Obama“ zatčen v ulici Shuhada, Hebron

20. března 2013 | International Solidarity Movement, Hebron, okupovaná Palestina

Protestující s maskami Martina Luthera Kinga a Baracka Obamy při demonstraci proti plánované návštěvě amerického prezidenta na Západním břehu Jordánu. Hebron, 20. března. (Foto: activestills.org)

Při dnešní demonstraci v Hebronu, vyzývající amerického prezidenta Obamu ke krokům proti izraelské okupaci Palestiny, zatkla izraelská armáda čtyři palestinské a tři mezinárodní aktivisty [včetně jednoho českého aktivisty]. Obama je v současné době na návštěvě Izraele a plánuje krátkou návštěvu okupovaného Západního břehu Jordánu.

Palestinští a izraelští aktivisté uspořádali pochod ulicí Shuhada v Hebronu. Ulice a okolní oblast je pro Palestince již od roku 2000 nepřístupná. Aktivisté měli na obličejích masky Obamy a Martina Luthera Kinga a byli v tričkách s nápisem „I have a dream“ (mám sen), zdůrazňujících boj za rovná práva Palestinců a za ukončení okupace. Mezinárodní aktivisté protestní pochod sledovali a pořizovali dokumentaci.

Demonstrant s maskou Baracka Obamy zadržený izraelskou armádou při protestu proti plánované návštěvě amerického prezidenta na Západním břehu Jordánu. Hebron, 20. března. (Foto: activestills.org)V zápětí přijela izraelská armáda, narušila demonstraci a začala bít palestinské demonstranty, včetně prominentních aktivistů ze skupiny Youth Against Settlements, Issy Amroy, Badiy Dwaika a Mohammeda Zugayere. Vojáci pokračovali v bití Palestinců a vlekli je do postranních uliček z dohledu pozorovatelů, médií a novinářů. Dle některých zpráv je údajně stále zadržován nejméně jeden novinář a další palestinský aktivista s přelomeným nosem. Čtyři Palestinci a tři mezinárodní aktivisté – z Německa, Dánska a České republiky – jsou stále zadržováni na policejní stanici v nelegální izraelské osadě Givat Ha’avot.

Ulice Shuhada byla kdysi nejživější obchodní ulicí Hebronu. V roce 1994 byl přístup do ulice zamezen pro palestinská auta a v roce 2000 byl přístup zamezen pro všechny Palestince. Důvodem byla „ochrana“ 500 nelegálních židovských osadníků žijících v této oblasti. V Hebronu má armáda velkou posádku a Palestincům je zásadním způsobem omezován pohyb.

Obama neučinil žádné kroky za ukončení okupace Palestiny a americká vláda pokračuje ve financování izraelské armády. Ve svém projevu Obama příjezdu do Izraele prohlásil: „Svou návštěvu považuji za příležitost potvrdit nezlomitelné pouto mezi našimi národy, znovu připomenout neochvějný závazek USA vůči Izraeli v otázce bezpečnosti a za příležitost přímo mluvit s lidmi Izraele a s vašimi sousedy.“

Izraelský osadník uhodil demonstranta při protestu v Hebronu proti plánované návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy na Západním břehu Jordánu. Hebron, 20. března. (Foto activestills.org)Demonstrant s maskou Martina Luthera Kinga zadržený izraelskou armádou při protestu proti plánované návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy na Západním břehu Jordánu. Hebron, 20. března. (Foto: activestills.org)

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.