Vzpomínáme na Rachel Corrie – již 10 let

16. března 2013 | Internatioanal Solidarity Movement, okupovaná Palestina

flowersAmerická aktivistka Rachel Corrie byla přesně před deseti lety zabila v Gaze.

Mezinárodní hnutí solidarity (ISM, International Solidarity Movement) chce tímto vyjádřit její památku.

Rachel, 23letá dívka z Olympie, Washington, byla 16. března 2003 přejeta a zabita izraelským obrněným buldozerem, když nenásilným způsobem protestovala proti demolici palestinského domu izraelskými silami. Jako aktivistka mluvila o nespravedlnostech, jichž byla v Gaze svědkem.

“Mám pocit, že jsem svědkyní systematické destrukce možností člověka přežít. Občas když sedím u večeře s ostatními lidmi si uvědomím, že jsme obklopeni velkou vojenskou mašinérií, která se snaží zabít lidi, se kterými právě večeřím.“

Rachel je stále s láskou připomínána Palestinci a novými generacemi dobrovolníků a dobrovolnic ISM – pro mnohé z nich byla Rachelina smrt inspirací zapojit se ještě více do boje za svobodu Palestiny. Uctíváme její památku a to o co usilovala, když před deseti lety stála tváří v tvář buldozeru.

Mezinárodní hnutí solidarity (ISM) neúnavně usiluje o spravedlnost, mír a svobodu pro Palestinu, ve které okupace nadále silně připomíná Rachelina slova z tohoto videa.

V našich myšlenkách jsme dnes s rodinou Rachel, a také – a jsme si jisti, že by to takto Rachel chtěla – se všemi palestinskými rodinami, které izraelskou okupací ztratily své milované.

This entry was posted in Zprávy and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.