Palestinské město Kalkílija je již 10 let obklíčené izraelskou apartheidní zdí

22. února 2013 | International Solidarity Movement

qalqilya_mapJak se mohou obyvatelé palestinského města Kalkílija (Qalqilya) každodenně přesvědčit, stává se jeho hraniční poloha u Zelené linie pro město doslova osudnou.

V pětačtyřicetitisícovém městě žije značný počet uprchlíků z palestinských vesnic Kafr Saba a Abu Kishek vyhnaných v období Nakby v r. 1948. Ještě před izraelskou okupací Západního břehu provedlo několik tisíc izraelských vojáků pod vedením tehdejšího náčelníka generálního štábu a pozdějšího izraelského ministra zahraničních věcí Moshe Dayana přeshraniční teroristický útok na zdejší policejní stanici, při kterém zabilo 70-90 lidí. Jakkoliv byl útok krvavý, stal se nakonec neúspěšným a Izraelci se museli potupně pod ochranou letectva stáhnout. V r. 1967 se Moshe Dayan vrátil v čele izraelských okupačních sil do Kalkílije znovu, aby zde tento sionistický „hrdina“ vyhnal z domů jeho obyvatele a značné množství budov srovnal se zemí. Tuto destrukci nazval „odplatou“, která měla vyštvat místní obyvatele pryč. Jen postupně se do Kalkílije začal opět vracel život.

V létě r. 2003 začala Kalkíliji obtáčet apartheidní zeď. V okruhu 300 metrů od plánované zdi byla vyhlášena bezpečnostní zóna a všechny budovy v ní byly zbourány. Obyvatelé města měli dva měsíce po dobu stavby jen omezenou možnost město opustit či se do něj vrátit, a byli tak dokonale odříznuti od okolního světa. Návrat k „normálu“ trval až do r. 2009, kdy se izraelské okupační síly stáhly na dohled z jediné přístupové komunikace, která městu na hranici zbyla.

08Město je dnes dokonale obklíčeno betonovou osmimetrovou zdí, ploty z ostnatých drátů a kolem se rozšiřujícími nelegálními osadami. Místním lidem, kteří se najednou ocitli odříznuti od svých pozemků na druhé straně zdi, jsou tyto izraelskými úřady konfiskovány pro zanedbanost. Do města vede jediná komunikace, kterou jsou izraelské okupační síly připraveny uzavřít během pár minut. Stavidla ve zdi neumožňují dostatečný průtok vody místní říčky, a tak jsou okrajové čtvrti města pravidelně zaplavovány.

Škrtící obojek se stává pro Kalkíliji o to těsnějším, že leží na vydatném zásobišti vody, životně důležité nejen pro palestinská města a vesnice na Západním břehu, ale i pro zdejší nelegální stále se rozšiřující židovské osady. Stísněný pocit uzavření v lahvi, který je zachycen jednoduchou kresbou na separační zdi, tak popisuje nejen geografickou podobu okolí města, ale poměrně přesně vystihuje i situaci jeho obyvatel.

Zbyněk Kubišta

Autor je aktivista International Solidarity Movement (ISM), aktuálně na Západním břehu (jméno změněno).

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.