Izraelem izolovaná beduinská komunita blízko Kalkílije čelí nařízení na demolici školy

22. února 2013 | International Solidarity Movement

bedouincommunities-0735Malé beduinské komunity Arab ar Ramadin al-Janubi a Arab Abu Farda leží jižně od palestinského města Kalkílije blízko nelegální židovské osady Alfe Menashe mezi apartheidní zdi a Zelenou linií. V současnosti jsou od Kalkílije, ale i od celého Západního břehu, odříznuty ze všech stran izraelskou separační zdi, která se hluboce zařezává do palestinského okupovaného území.

Komunity založené uprchlíky z Negevu a Netanya, kteří byli ze svých domovů vyhnáni v období Nakby r. 1948 čítají na 500 lidí. Ačkoliv si půdu koupili již v r. 1950, jsou denně nuceni překonávat nástrahy izraelské okupace, včetně nemožnosti rozšířit vlastní obydlí, natož postavit nová, či čelí omezeným dodávkám potravin a plynu. Pro účely rozšíření nelegální osady je beduínům bráněno upevňovat si vztah k půdě, na které jsou usídleni, a to včetně pohřbívání mrtvých, které musí převážet na druhou stranu separační zdi.

Přístup k beduínským komunitám je Izraelem omezen systémem povolenek, které jsou pro lidi z blízké Kalkílije a okolních vesnic těžko dostupné. V důsledku toho jsou komunity dokonale sociálně izolovány.

Komunita Abu Farda nemá doposud tekoucí vodu a elektřinu. Kdysi měla vlastní studnu, ale tu jim zabavila nelegální izraelská osada Alfe Menashe a místním byl přístup k ní zakázán. Vodu si tak kupují v tancích z vesnice Azzun, taktéž za zdí. Členové rodiny Fayez z Abu Farda nám řekli: „Nedostatek elektřiny je velkým problémem, nejsme schopni uchovat potraviny, které nakupujeme na trzích a složitě sem dopravujeme přes checkpoint, ani jogurt či mléko, které máme na prodej. Naše děti se po setmění nemohou učit.“ Navíc izraelské úřady nepovolují do vesnice přístup veterinářům, čímž jen dále ohrožují zdraví místních lidí závislých na chovu hospodářských zvířat.

V říjnu 2012 založila komunita Ramadin al-Janubi pro děti od šesti do osmi let školu. Ve třech třídách se učí celkem 25 dětí, které tak nemusí denně překonávat checkpoint jako jejich starší vrstevníci. Děti od osmi let navštěvují školu v nedaleké palestinské vesnici Habla a musí checkpointem, vždy v předem daný čas, procházet dvakrát denně.

bedouincommunities-0738Škola v Ramadinu, která se skládá ze čtyř stanů, obdržela po dvou týdnech svého působení od izraelských úřadů demoliční výměr. Vyučující bydlící v nedaleké Kalkíliji stráví denně až hodinu přechodem přes checkpoint, kdy jim jsou izraelskou okupační armádou kontrolovány osobní věci, učebnice a školní pomůcky. Vesnice podala proti demoličnímu výměru odvolání a čeká na rozhodnutí.

Samueli a Zbyněk Kubišta

Autoři jsou aktivisté International Solidarity Movement (ISM), aktuálně na Západním břehu (jména změněna).

This entry was posted in Zprávy and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.