Tisková zpráva: Aktuální situace na okupovaném Západním břehu Jordánu očima českých a slovenských návštěvníků Palestiny

Bil’in, 16. listopadu 2012

Jako očití svědci opětovně narůstajícího konfliktu na Blízkém východě chceme podat toto svědectví:

1. Útok na Gazu je místním palestinským obyvatelstvem vnímán jako součást předvolební kampaně izraelského premiéra Netanjahua. Naposledy byla Gaza takto masivně napadena před izraelskými volbami v roce 2008, kdy v rámci akce Lité olovo bylo zabito 1400 palestinských obyvatel a tisíce dalších bylo zraněno. Současný útok na Gazu je navíc časován k datu 29. listopadu, kdy má být v OSN jednáno o žádosti Palestinské samosprávy na uznání Palestiny za pozorovatele této organizace. Nelze se tak divit palestinskému přesvědčení, že „izraelské volby začínají v Gaze.“

2. Dlouhodobá nelegální okupace palestinských území je zhmotněna v tzv. bezpečnostní bariéře, přesněji separační či apartheidní zdi, která zasahuje hluboko za hranice příměří do palestinských území. Tato zeď společně s nelegálně postavenými a stále se rozšiřujícími izraelskými osadami odděluje jednotlivé palestinské vesnice, a tím úmyslně znemožňuje životaschopnost možného budoucího palestinského státu. Můžeme potvrdit jen to, co jsme sami viděli: v obvodu palestinské vesnice Bil’in byla nelegálně zabrána pro stavbu izraelské osady polovina zemědělské půdy, u města Náblusu vyrostla nelegální skládka odpadků dovezených z izraelských měst, obyvatelé palestinského města Tulkarem trpí zdravotními problémy v důsledku spadu zplodin z izraelské chemické továrny postavené nelegálně na jeho území, město Kalkilia je dnes obehnáno nelegální zdí a odděleno od svého přirozeného zázemí, pro vesnici Izbid i-Tabib, kde v 45 domech žije na 250 lidí (uprchlíci z roku 1948) byly vydány demoliční výměry na místní školu a 33 domů. Do části Hebronu a na mnoha dalších místech Palestiny je odepřen vstup Palestincům.

3. I přes neustálý vojenský a policejní tlak ze strany Izraele, spojený s politikou rozšiřování nelegálních osad na okupovaných palestinských územích narůstá občanský odpor Palestinců posílený mnohdy o izraelské občany židovského původu. Ti se nechtějí smířit s vyvoláváním strachu a neustálé mocenské kontroly. Nevěří, že lze dojít ke společné budoucnosti na základě útlaku a vést mírový proces opřený o okupaci.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.