Reakce ISM na verdikt v případu Rachel Corrie

28. srpna 2012 | International Solidarity Movement

Mezinárodní hnutí solidarity (ISM, International Solidarity Movement) je hluboce znepokojeno verdiktem soudce Odeda Gershona, jenž zprostil viny izraelskou armádu a stát z vraždy americké aktivistky ISM Rachel Corrie. Rachel byla smrtelně zraněna izraelským vojenským buldozerem při protestu proti demolici palestinského domu v pásmu Gazy v roce 2003.

Navzdory prohlášením americké administrativy o „nedůkladnosti, nevěrohodnosti a netransparentnosti“ vyšetřování ze strany izraelské armády a skutečnosti, že izraelská vláda neposkytla klíčové důkazy v podobě video či audio záznamů, neshledal soudce Gershon žádná pochybení ve vyšetřování ani v konečném závěru, že armáda i stát za smrt Rachel nejsou zodpovědné. Soudce Gershon rozhodl, že za svou smrt si Rachel mohla sama a její nenásilný pokus o zabránění válečných zločinů označil za důkaz, že Rachel „nepřemýšlela“.

Opomíjením mezinárodního práva a udělením beztrestnosti izraelským válečným zločincům ilustruje verdikt soudce Gershona fakt, že nelze mít důvěru v izraelský soudní systém a jeho schopnost prosazovat spravedlnost dle mezinárodních standardů. ISM vyzývá mezinárodní komunitu k pohnání Izraele k zodpovědnosti, a to skrze podporu palestinské výzvy k bojkotu, stažení investic a uvalení sankcí (souhrnně označované jako BDS) a dalším zapojením se do palestinského odporu proti okupaci na okupovaných palestinských územích.

Dva dny před svou smrtí popsala Rachel situaci v Gaze následovně: „Jsem svědkem systematického ničení možností lidského přežití. To je děsivé.“ Rachelina analýza je stále platná, což potvrzuje zpráva OSN vydaná den před tímto verdiktem a konstatující, že pokud nedojde k urgentním činům, stane se Gaza do roku 2020 „nezpůsobilou k životu“.

Verdikt soudce dává izraelským vojákům svolení používat proti obráncům lidských práv smrtící prostředky, a tímto staví palestinské a mezinárodní obránce lidských práv do smrtelného nebezpečí.

To nás neodradí. Dokud budou naše palestinské sestry a bratři vyžadovat naši přítomnost, bude ISM nadále nacházet způsoby, jak prolomit izraelské obležení a stát v solidaritě s palestinským lidem. Jak prohlásila Cindy, matka Rachel: „Za zdmi toho domu byly děti a Rachel se je snažila chránit… Měli jsme tam být všichni.“

Verdikt soudce Gershona je výsměchem spravedlnosti, není však výjimečný. Izraelský soudní systém poskytuje izraelským vojákům páchajícím zločiny většinou beztrestnost. Jediným izraelským vojákem uznaným vinným za zabití od vypuknutí druhé intifády v roce 2000 byl Taysir Hayb, beduínský občan Izraele, a to za usmrcení britského dobrovolníka ISM Toma Hurndalla ostřelovací puškou střelbou do zátylku, když Tom přenášel dítě do bezpečného úkrytu. V téže době bylo izraelskými okupačními jednotkami zabito nejméně 6444 Palestinců, aniž by bylo učiněno spravedlnosti zadost – ať už pro oběti či jejich rodiny.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.