Tisková zpráva: Propalestinské iniciativy svolávají na středu 25. 9. od 17:30 demonstraci před budovu Ministerstva zahraničí

25. září 2024 | Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě

Na středu 25. 9. 2024 od 17:30 hod. svolávají propalestinské iniciativy demonstraci před budovu Ministerstva zahraničních věcí s následným pochodem k Úřadu vlády.

Organizátoři protestu chtějí tématizovat tři zásadní okruhy témat:

  • Umístění výbušných zařízení do osobních telekomunikačních zařízení (pagerů) Libanonců považujeme za akt mezinárodního terorismu a nerozlišujícího zabíjení, které odsuzujeme jako zcela nepřípustné a ničím neomluvitelné. Zdůrazňujeme, že v důsledku stovky výbuchů bylo zmrzačeno na 3000 lidí, mnozí z nich jsou ve vážném stavu. Vyzýváme proto Jana Lipavského, aby podobně jako v jiných případech kolektivního útoku zasahujícího civilisty odsoudil i tento jako akt zvůle a teroru.
  • Izraelské bombardování Libanonu si za jediný den vyžádalo přes 500 obětí, polovinu toho, co přinesl měsíc trvající izraelský útok na Libanon v roce 2006. Už tehdy přitom vycházely zprávy renomovaných lidskoprávních organizací, které hovořily o cíleném izraelském útoku na civilisty. Požadujeme, aby ministerstvo zahraničí ČR použilo všech dostupných prostředků a bylo nápomocno k ukončení izraelské války proti Gaze a izraelské intervence do Libanonu, které je předpokladem dosažení žádaného příměří.
  •  Česká republika hlasovala na zářijovém zasedání Valného shromáždění OSN proti návrhu rezoluce o ukončení izraelské okupace palestinských území, a to navzdory rozsudku Mezinárodního soudního dvora v Haagu, který v červenci vynesl rozsudek o nezákonnosti izraelské okupace a odsoudil ji jako porušení mezinárodního práva. Vyzýváme ministra Lipavského a zástupce české zahraniční politiky, aby ukončili podporu izraelské okupace a přidrželi se mezinárodního práva, které v důsledku představuje ochranu i pro jimi deklarované české národní zájmy.

Na demonstraci promluví mj. Antonín Hradílek, diplomat, bývalý zástupce velvyslance v Izraeli, a bude přečten projev politologa Šádího Shanaáha.

V Praze 24. 9. 2024

This entry was posted in Akce, Kampaně and tagged , , , . Bookmark the permalink.