Tisková zpráva: Iniciativy vyzvaly české poslance a poslankyně k odmítnutí setkání s předsedou izraelského Knesetu

11. července 2024 | Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém

Občanské iniciativy Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě, Mluvme o tom, Židovský hlas solidarity a Palestinský klub v České republice s podporou dalších sdružení zaslaly dnes otevřený dopis všem poslancům a poslankyním s výzvou, aby se nesetkávali s předsedou izraelského Knesetu Amirem Ochanou, který je na návštěvě české poslanecké sněmovny.

Signatáři dopisu, mezi kterými je například bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, politoložka Zora Hesová, překladatelka a publicistka Markéta Hrbková či antropolog Joseph Grim Feinberg, poukazují na to, že přijetím předsedy izraelského parlamentu a člena izraelské vládní strany Likud by čeští představitelé vyjádřili podporu izraelským válečným zločinům v Gaze a genocidě, které se zde Izrael podle Mezinárodního soudního dvora může dopouštět.

Česká republika jako signatář Úmluvy o zabránění a potírání zločinu genocidia má podle signatářů povinnost jednat. „Přijímání nejvyšších představitelů státu důvodně podezřelého z páchání genocidy je v rozporu s tímto naším mezinárodním závazkem,“ píší signatáři dopisu s odvoláním na nedávnou zprávu OSN o úmyslném vyvolávání hladu v Gaze či o počtu přímých a nepřímých palestinských obětí, který prestižní lékařský časopis Lancet odhadl již na 186.000.

Občanské iniciativy poukazují v dopise poslancům a poslankyním též na kontroverznost postavy samotného Amira Ochany, který v ministerských funkcím bránil možnému vyšetřování Benjamina Netanjahua z korupce, stejně tak jako zamezil vyšetřování zabití palestinského občana Izraele. Amir Ochana se projevuje rovněž jako mesianistický fundamentalista podporující Chrámový institut, sdružení, které zamýšlí zbořit posvátnou mešitu na Chrámové hoře v Jeruzalémě.

Samotná izraelská strana Likud, kterou Amir Ochana reprezentuje, má v programu anexi podstatné části Západního břehu Jordánu a její předseda a současný premiér Benjamin Netanjahu dokonce volá po zajištění židovské suverenity „od řeky k moři“. Tedy něco, co je v přímém rozporu s českou zahraniční politikou dvojstátního řešení v Izraeli-Palestině, poukazují signatáři dopisu.

Iniciativa Ne naším jménem! svolává na protest proti přijetí předsedy Knesetu v poslanecké sněmovně parlamentu ČR protestní demonstraci, která proběhne dnes, 11. července, od 13:00 hod. na Malostranském náměstí v Praze.

V Praze 11. července 2024

This entry was posted in Akce and tagged , . Bookmark the permalink.