Tisková zpráva: Zastavme zabíjení dětí, demonstrace ve středu 6.12.2023 v 17:30, Praha, Náměstí Jana Palacha

5. prosince 2023 | Ne naším jménem!

Iniciativa Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě svolává na středu 6. 12. v 17:30 hod. na Náměstí Jana Palacha v Praze demonstraci proti pokračujícímu zabíjení palestinských civilistů v Gaze se zvláštním důrazem na odmítnutí zabíjení dětí. Demonstrace s názvem Stop killing Children – Zastavte zabíjení dětí bude pokračovat pochodem k izraelské ambasádě jako k místu zastoupení země, která páchá v Pásmu Gazy válečné zločiny.

facebook

Od začátku izraelského bombardování bylo zabito téměř 16 000 lidí, z toho přes 6000 dětí. Čímž Izrael zabil více palestinských dětí, než ozbrojených členů hnutí Hamás. Mluvčí UNICEF v Gaze mluví přímo o válce proti dětem. Nic nenutí Izrael k tomu, aby se dopouštěl tak masového zabíjení a ničení, a to ani ve vztahu ke svému deklarovanému cíli – zničení hnutí Hamás. Za pouhý den po skončení příměří byl zabit rekordní počet 700 lidí. I podle informací od samotné izraelské armády je toto zabíjení a ničení systematické a záměrné a navzdory izraelským propagandistickým proklamacím není pro místní obyvatelé na území Pásma Gazy žádné bezpečné místo.

Pokud se při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC) potvrdí, že k ničení palestinských škol, univerzity, nemocnic, mešit, kostelů, divadel, palestinské infrastruktury, obytných a jiných objektů v Gaze došlo úmyslně, stejně jako k masovému zabíjení civilistů a k cíleným útokům na zdejší vědeckou, kulturní, novinářskou a společenskou reprezentaci, naplnilo by se podezření z páchání válečných zločinů, ohledně kterých je Izrael u ICC vyšetřován. Tyto zločiny by rovněž naplnily definici spáchání genocidia, tak jak ji formuloval Raphael Lemkin a jak s ní pracuje i Úmluva o zabránění a trestání zločinů genocidia OSN.

Hnutí Ne naším jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém východě odsuzuje probíhající izraelské masové zabíjení a ničení v Pásmu Gazy a plně podporuje mezinárodní vyšetřování válečných zločinů vedené u ICC, a to jak na straně Palestinců, tak izraelských představitelů. Požadujeme trvalé příměří a politická jednání. Jiné než politické východisko pro otázku Palestiny není.  

Některé ze zdrojů:

CNN: svědectví reportéra

https://edition.cnn.com/2023/12/04/middleeast/gaza-cnn-producer-family-home-israel-airstrike-intl-hnk/index.html

Democracy Now: Jeremy Scahill o nemocnici Al Shifa

https://www.democracynow.org/2023/11/28/jeremy_scahill_israel_palestine_gaza_war

Democracy Now: Lékaři bez hranic https://www.democracynow.org/2023/11/30/gaza_truce_doctors_without_borders

Mondoweiss: přímá svědectví lidí na útěku https://mondoweiss.net/2023/11/they-shot-her-son-in-her-arms-and-forced-her-to-throw-his-body-testimonies-from-the-death-march-on-salah-al-din-street/

Owen Jones: doznání izraelské armády o vědomé destrukci a zabíjení civilistů

UNICEF

https://www.unicef.cz/catherine-russel-vykonna-reditelka-unicef-zabijeni-mrzaceni-nebo-unosy-deti-musi-skoncit/

https://www.unicef.org/press-releases/statement-unicef-executive-director-catherine-russell-resumption-fighting-gaza

Kontakt pro média: Zdeněk Jehlička, nenasimjmenem@gmail.com

This entry was posted in Akce, Kampaně and tagged . Bookmark the permalink.