Doporučujeme: Broken: film o zdi v Palestině, debata s režisérem a hosty

Doporučujeme dvě akce s palestinským režisérem Mohammedem Alatarem, na kterých bude promítnut jeho dokumentární film Broken: A Palestinian Journey Through International Law:

po 25/3 v 18:00 | Právnická fakulta | nám. Curieových 7, Praha | facebook
út 26/3 v 18:00 | AVU | U Akademie 4, Praha | facebook

Ukázka: 

po 25/3 v 18:00 | Právnická fakulta | nám. Curieových 7, Praha | facebook

“O příběhu izraelské zdi v Palestině a dopadech, které způsobila v běžných životech Palestinců, již bylo řečeno mnohé a z mnoha úhlů pohledu. Avšak příběh o této zdi jako o porušení mezinárodního práva bude prezentován až nyní, a to ve filmu “Broken”. V roce 2004 Mezinárodní soudní dvůr shledal vystavení zdi jako porušení mezinárodního práva. Co tomu předcházelo? A změnilo toto velké rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora něco v napjaté situaci?

Film “Broken” bude promítán v pondělí dne 25. břežna 2019 na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v místnosti č. 300 od 18:00. Následovat bude diskuse s režisérem snímku Mohammedem Alatarem, prof. Pavlem Barou, Ph. D. (Ústav politologie FF UK) a Mgr. Radkem Píšou, Ph. D. (Katedra politologie a sociologie PF UK)

Z vaší účasti se budeme těšit.

Common Law Society & Spolek českých právníků Všehrd”

https://www.facebook.com/events/420341398630329/

út 26/3 v 18:00 | AVU | U Akademie 4, Praha | facebook

Palestinský režisér Mohammed Alatar, autor Jerusalem: The East Side Story (https://www.youtube.com/watch?v=Liq9_djjp9c)
vystoupí na AVU se svým posledním filmem BROKEN, ve kterém se zaměřuje na zeď, kterou Izrael postavil na okupovaném Západním břehu, tedy na palestinském území. Film se zabývá otázkou významu mezinárodního práva a Mezinárodního soudního dvora, který zeď v roce 2004 označil za protiprávní a uložil Izraeli její odstranění. Izrael nicméně pokračuje v další výstavbě.

O zdi stojící v Palestině se běžně mluví jako o zdi mezi Izraelem a Palestinou. Jen málo lidí ví, že tato bariéra stojí z 85 procent na palestinském území a paralyzuje život palestinské komunity, kdy rozděluje rodiny, sousedy, vesnice a města, zemědělce od jejich půdy, olivovníků a vody, studenty od škol, lidi od práce.

Na tuto stavbu, kterou vedle mas betonu tvoří i kilometry ostnatého drátu, vojenské pozorovatelny a checkpointy, se při svém pětiletém pozorování zaměřil i Josef Koudelka. V rozhovoru pro DVTV uvedl, že ta zeď krade právě protože v naprosté většině stojí na palestinském území a ne na tzv. zelené linii, tedy na mezinárodním právem uznávaných hranicích mezi Izraelem a Palestinou z roku 1967.
https://video.aktualne.cz/dvtv/wall-zed-mezi-izraelem-a-palestinou-ocima-josefa-koudelky/r~0aad89d45e0f11e49b26002590604f2e/

Po promítání filmu bude následovat diskuse s Mohammedem Alatarem, Terezou, která se nedávno po třech měsících vrátila z Palestiny, kde působila jako dobrovolnice s organizací Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI), se Zdeňkem Jehličkou z Mezinárodního hnutí solidarity a Pavlem Sterecem z FaVU VUT.

“Pavel Sterec svou bohatou výzkumnou praxí zasahuje do oblastí sociálních podmínek, politizované krajiny nebo přírodních věd. Jeho práce představuje nové formy komunikace a aktivizmu.” (prohlášení poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého).

Cílem akce je studentům AVU přiblížit realitu života pod izraelskou okupací a seznámit je s možností podílet se na uměleckém projektu, jehož cílem je přiblížit tuto realitu české veřejnosti.

Mohammed Alatar s filmem BROKEN také vystoupí na právnické fakultě, kde bude následovat diskuse s experty na mezinárodní právo a politologii.

Film Broken je opatřen českými titulky a vstupné na projekci je zdarma.

Pro debatu bude zajištěn překlad.

Učebna č. 6 hlavní budovy AVU.

https://www.facebook.com/events/397824544128913/

 

This entry was posted in Akce. Bookmark the permalink.